Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів, на вихід!

Послаблення карантину очима львівських медіа — без паніки, але з надією і автокінотеатром

Українці з нетерпінням чекали послаблення карантину — нарешті можна буде гуляти в парках, пити каву в кафешках, в найближчій перспективі запрацює громадський транспорт. Медіа відгукнулися на суспільні очікування і активно розповідали про вихід з карантину: як він відбуватиметься і яким регіонам пощастить найбільше (або не пощастить і суворий карантин буде продовжено). З 11 травня в Україні було послаблено карантинні заходи. Зокрема дозволили відвідувати парки та сквери, літні майданчики ресторанів, відкрили перукарні та салони краси, дозволили роботу візових центрів та магазинів з одягом та продовольчих ринків. 

Ми дослідили контент п’яти львівських онлайн-видань (Zaxid.net, Вголос, Твоє місто, Львівський портал та Варта1) за 11-15 травня 2020 року, щоби визначити, як місцеві інтернет-медіа розповідали про послаблення карантину: що саме в цій темі їх цікавило, яка була тональність новин, хто висловлювався на цю тему — місцева чи українська влада, медики, представники бізнесу чи церкви.

Вірус на спад

Загалом в травні новин про коронавірус поменшало — пік уваги до цього питання вже минув, та і тема відчутно втомила не лише читачів, але і самих медійників. 11-15 травня у львівських онлайн-медіа коронавірусу стосувалося 36% новин — 594 з 1 646 новин за цей період. В березні аналогічний показник становив 30%, в квітні — 51%. Майже 43% від цих новин стосувалися карантину. 

Левову частку повідомлень про карантин (79%) становили матеріали, що висвітлювали процес виходу: що можна робити, чого не можна робити і як змінилося життя людей у зв'язку з послабленням карантинних заходів. Цікаво, що в ряді видань матеріали про послаблення карантину становили ще більший відсоток від усіх карантинних новин — на «Твоєму місті» більше 93%, на «Варті 1» — 87,5%, на «Львівському порталі» — більше 81%. Zaxid.net присвятив послабленню карантину 79,5% від усіх, в яких йшлося про карантин. А «Вголос» ця тема цікавила найменше — тут показник становив 66,6%. Видання взагалі зменшило інтерес до цієї теми — відсоток коронавірусних новин тут найменших з аналізованих видань (заледве 30% в порівнянні з 53% «Твого міста» чи 46% «Львівського порталу»). Втім, кількість видання компенсувало емоційністю повідомлень та шокуючими деталями.

Окрема рубрика — жахаючі новини з Росії. Там дівчат, що порушили карантин, жорстоко покарали — згвалтували: «Дві дівчини підбігли до автомобіля поліції та розповіли про сексуальне насильство. Там встановили, що дівчата стали жертвами раніше судимого чоловіка, 1964 року народження. Зловмисника затримали. Проте російська поліція покарала і жертв нападника. Дівчат звинуватили у порушенні карантину та виписали їм штраф». Ще п'ятьох хворих на коронавірус спалили живцем, а ще одна росіянка вдруге захворіла на коронавірус. 

Слово міністрам

Найбільше про вихід з карантину говорили представники загальноукраїнської влади (44%), зокрема очільники профільних міністерств — охорони здоров'я Максим Степанов (17 згадок в 5 виданнях), інфраструктури Владислав Криклій (8 згадок в 5 виданнях), міністерства освіти Любомира Мандзій (3 згадки в 2 виданнях), внутрішніх справ Арсен Аваков (3 згадки в 3 виданнях). Не забули медіа і про прем'єр-міністра Дениса Шмигаля (11 згадок в 5 виданнях) та президента Володимира Зеленського (10 згадок в 5 виданнях). Один з найцитованіших спікерів коронавірусної тематики, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, про послаблення карантину майже не висловлювався — в означений період його зацитували лише тричі (2 новини на «Вголосі» і 1 на zaxid.net). 

Представники влади переважно розповідали про послаблення карантину нейтрально — описували загальноукраїнські алгоритми процесу. Вони акцентували на тому, що послаблення каратину не означає його відміни, а за потреби обмеження продовжать. 

Інформація і протести

Третину спікерів про вихід з коронавірусу становили представники місцевої влади — мер Львова Андрій Садовий (16 згадок в всіх 5 медіа), його заступники Андрій Москаленко (7 згадок в 4 виданнях), Галина Слічна (5 згадок в 3 виданнях) та Ірина Маруняк (3 згадки в 2 виданнях), начальник управління охорони здоров'я ЛМР Володимир Зуб (лише раз процитували в «Твоєму місті»). Очільник області Максим Козицький виринув в новинах у 2 згадках в 2 виданнях, а його заступник Тарас Грень в 4 згадках у 2 виданнях. 

Представники місцевої влади були більш критичними до ідеї виходу. Зокрема, мер Львова гостро відреагував на те, що в перший же день відкриття літніх майданчиків ресторанів, деякі місцеві заклади проігнорували обмеження — було багато відвідувачів без масок, не дотримувалися соціальної дистанції тощо. Про це ж писав і його заступник. «Так, це саме той момент, коли ти два тижні спільно з рестораторами виписуєш, узгоджуєш, тестуєш, а потім затверджуєш правила. Частина кафе та ресторанів, щоб відкритись за новим протоколом безпеки, вклали чи не останні свої кошти, частина навіть не змогла відкритись в перший день, бо не встигають забезпечети всі заходи безпеки. А тут ввечері натрапляєш на таке фото», — пожалівся Андрій Москаленко. «Вголос» переповів слова очевидців з соцмереж про те, як це було.

Видання розповіло про масові порушення карантину не лише у Львові, але і в Києві. 

Депутати міської чи обласної рад фактично не коментували тему. Хіба традиційно «Варта 1» цитувала депутата ЛМР від «Укропу» та засновника ГО «Варта 1» Ігоря Зінкевича. Цього разу він висловлювався про те, коли у Львові запрацюють дитячі садочки. 

12 травня ратушу пікетували підприємці, що вимагали послаблення карантину і для дрібного бізнесу. Видання повідомили про те, що протестувальники зустрілися з представниками міської влади, зокрема заступником мера Андрієм Москаленком. Позиція мера Андрія Садового була озвучена на «Варті1»: «Є рішення області, я зобов’язаний його виконувати. Подобається чи не подобається, потрібно поважати закони, які діють у країні». Видання приділила протесту значну увагу, зокрема, транслювало наживо. А 13 травня біля обласної ради перевізники вимагали відновлення пасажирських перевезень (Львівський портал). На «Вголосі» не забули процитувати члена ВО «Свобода» Андрія Рікоту, який нагадав, що у всьому, в тому числі і пікетах, винна влада з її вибірковістю, а люди протестують проти несправедливості. Видання також розповіло, як 13 травня партійці брали участь в акції в Києві. «Сьогодні маски – завтра кайдани: націоналісти закликали Уряд отямитися», — з таким заголовком вийшла новина про акцію. 

Спитати медика? Не сьогодні

Менше питають і медиків: Наталю Тимко з департаменту охорони здоров'я ЛОДА процитували двічі у 2 виданнях, стільки ж згадували і докторку медичних наук Наталю Виноград. Інфекціоністку Ольгу Голубовську згадали лише на «Варті1», де вона спрогнозувала зростання захворюваності після послаблення карантину та висловила припущення, що восени може бути нова хвиля коронавірусу, позаяк хвороба має певну сезонність. Медики переважно висловлювалися критично, мовляв, відкриття магазинів може має ризики як для покупців, так і для продавців. Колишній головний санітарний лікар України Сергій Бережнов розповів про ризики заразитися під час відвідин перукарні чи салону краси (Варта1, Вголос). А Наталя Тимко розповіла про ризики заразитися в магазинах (Львівський портал, Zaxid.net).

Розповідаючи про відкриття продовольчих ринків, видання звернули увагу на масову  антисанітарію. Але львів'яни, згідно з опитуванням «Вголосу», вже зовсім розслабилися і не бояться хвороби.

Майже не було чути голос церкви — очільник ПЦУ Єпіфаній на «Вголосі», а Рада Церков на «Твоєму місті» говорили про те, що добре було би, щоби і стосовно релігійних організацій та віруючих послабили карантин. 

В.о. голову правління «Укрзалізниці» Івана Юрика  цитували у справі поновлення внутрішнього сполучення (3 згадки в 3 виданнях). На «Львівському порталі» речник військового комісаріату у Львівській області Володимир Фітьо повідомив, що на Львівщині відновлюють весняний призов, що був зміщений на травень-липень через пандемію. Чиновник пообіцяв, що під час призову дотримуватимуться карантинних вимог, а ситуація в ЗСУ є «безпечнішою в порівнянні з іншими сферами суспільного життя України». 

Культурний карантин

Вимагали уваги до себе і представники культурних інституцій. Про акцію «Стоп культурний карантин» повідомили всі видання. У Zaxid.net процитували учасника зі Львова Миколу Басюка. Всі видання розповіли про те, що у Львові є стратегія виходу культури з карантину, яку озвучив заступник міського голови Андрій Москаленко. 

Автокінотеатр на паркінгу стадіону «Арена Львів» став місцевою культурною подією: про намір відкрити, а згодом і відкриття та можливість «не втрачати зв'язок з мистецтвом і дотримуватися при цьому всіх карантинних заходів» написали всі ЗМІ в дуже позитивному тоні (всього 9 матеріалів). Вголос окремо розповів, що за даними мінкульту, звичайні кінотеатри розпочнуть роботу у липні. 

Zaxid.net проанонсував хакатон  з пошуку ідей для виходу з кризи, організаторами якого стала IT Arena. 

Звернули увагу і на відновлення роботи місцевих закладів культури — музеїв «Шевченківський гай», музею терору, Личаківського цвинтаря тощо. Видання опублікували репортажі та повідомлення про те, як заклади мають функціонувати і приймати відвідувачів в умовах карантину (Zaxid.net, Твоє місто, Варта1, Львівський портал). Для відвідувачів відкрили і «Долину нарцисів» на Закарпатті (Твоє місто). Має відновитися і чемпіонат України з футболу (Вголос), зокрема «Динамо Київ» повернулося до тренувань. 

Звернули увагу і на досвід інших країн — Грузії, Греції, Чорногорії, Франції тощо.  

Все для людей

70% новин про вихід з карантину були нейтральні, позитивними були лише 6,5%. З-поміж них траплялися і матеріали з деякими елементами піару. Наприклад,  «Кредобанк» подарував міській лікарні ультразвуковий сканер за 1 млн гривень, «Ельдорадо» оголосила про проєкт допомоги лікарням в регіонах, а фірма «Еней», що займається виробленням сувенірної продукції, зробила подарунки працівникам інфекційної лікарні (оголосила про наміри і власне подарувала). Медичний центр Св. Параскеви оголосив, що він безпечний для пацієнтів. Також виходить з карантину і є безпечним для відвідувачів готель Edem Resort.

Як розповіло «Твоє місто», 9-річний львів'янин розробив мобільний застосунок i-mask, що нагадуватиме про вимогу одягати маску в публічних місцях і мити руки по поверненні додому. Схоже, це винахід нам буде потрібен ще довго — карантин в тій чи іншій формі триватиме. Найкращі карантинні історії в разі чого можна продати за грубі гроші. Але коронавірус впливає на мозок, так що треба бути дуже обережними. 

Довженко Марина

регіональна представниця ІМІ у Львові

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ