Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Перший тиждень у Загребі або що таке Еразмус+

Напевно не усі знають, що навчаюсь я на хорватській філології у ЛНУ ім. Івана Франка (магістратурa) і от навесні цього року з'явилась інформація про можливість поїхати на семестр навчатись у Загребський університет через програму Еразмус + (програма обміну кращими студентами на навчання). Врешті-решт на початку літа я дізналась про те, що я таки їду навчатись в омріяний університет).

Усе по порядку:

Переліт

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Летіли ми із Львова у Відень, а звідти у Загреб. Загалом переліт зайняв близько трьох годин, нічого особливого не сталось.

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Загреб, перші враження (або вже другі враження, бо була тут два роки тому )

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Аеропорт знаходиться трохи далеко від міста, але звідти щопівгодини курсує спеціальний автобус. Вартість проїзду становить 30 кун (Куна – хорватська валюта, вартує близько 4 гривень). Відтак, добратись до міста нам зайняло близько 40 хв, потім ще 20-30 хв у трамваї і ми прибули у наш гуртожиток.

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Гуртожиток

Гуртожиток нас неабияк вразив, простора кімната, де передбачено проживання для двох людей, нові меблі, чиста постіль. Загалом же у Загребі є три гуртожитки, ми обрали Сvjetno naselje. Він знаходиться недалеко до нашого факультету.

Проживання у гуртожитку вартує 100 євро на місяць, але на їхні розцінки це зовсім не є багато.

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Університет

Загребський університет (Sveučilište u Zagrebu – хорв.) є найбільшим університетом у Хорватії, налічує 31 факультет. Я навчаюсь на Filozofskom fakultetu (Faculty of humanities and social sciences).

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Цьогоріч у Загреб  по програмі Ерасмус + приїхало, за моїми спостереженнями, близько 300-400 людей. Цікаво те, що на першій зустрічі усіх студентів ділили на тих, які приїхали із країн Євросоюзу і тих, чиї країни не входять у ЄС. Відтак, у моїй групі були студенти із Австралії, Китаю, Росії, Боснії і Герцеговини, Сербії.

У перший тиждень майже щодня були різноманітні заходи, щоб студенти могли познайомитись та поспілкуватись. Зокрема, були вечірка-караоке, вечірка-прапор, та найголовніша подія – це зустріч із усіма-усіма студентами. Ця подія мені сподобалась найбільше )) Тут координатори вітали нас із приїздом та роздавали подарунки – чашка, футболка, еко-сумка, блокнот, ручка і дві флешки) До слова, подарунки я  дуже люблю).

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Саме на цій зустрічі я зрозуміла, як мені пощастило і які класні 5 місяців мене чекають. 

Пригоди, люди та події)

Люди тут дуже привітні та добрі, кожен підкаже тобі дорогу, чи те, що ти питаєш. В одному книжкову магазині я хотіла купити прапор Хорватії, а продавець, почувши, що ми студентки із України, подарував мені його )

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Існує стереотип, що хорвати високі. Частково це правда - і жінки, і чоловіки високого зросту, або низькі мені ще не траплялись. На мою суб'єктивну думку, хорватки не кидаються в очі своєю красою, однак у кожної з них є харизма та щось таке, що дуже приваблює. Окрім того, я помітила, що хорватки часто малюють губи помадою, незалежно від того, чи вона їм личить) таке то спостереження)

Цього тижня в Загребі відбулось відкриття першого в країні магазину із продуктами українського виробництва, а також дводенний ярмарок продуктів із Хорватії на головній площі міста (Trg Bana Josipa Jelačića).  Продавали усе – від вина, сиру, риби до шкарпеток, майок і сувенірів.

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Ціни та продукти

Якщо переводити ціни у кунах на наші гроші, то усе виходить в рази дорожче. Для прикладу хліб вартує 8-10 кун, йогурт 7-9 кун, яблука 10-15 кун за кг, молоко 7 кун, солодощі дуже дорогі -  від 10 кун і вище.

Мова

В усіх банках та в управлінні поліції працівники вільно володіють англійською. Окрім того, в магазинах продавці теж можуть з вами поговорити англійською, але я вдосконалюю свою хорватську ))

Документи

Якщо ви плануєте приїхати сюди, то потрібно або хорватську візу, або ж шенген. Однак, якщо хочете тут трохи пожити, то необхідно виробити документ на тимчасове проживання. Такий документ вартує аж 100 євро. Окрім 100 євро треба ще купу документів, і хорватський ідентифікаційний код.  Щоб отримати залікову книжку, треба теж оплатити через банк 180 кун.

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Транспорт

Загреб найбільше місто у Хорватії, тут налічується близько 800 тис. жителів. У місті курсують тільки трамваї, усього  є близько 15 маршрутів. Вартість проїзду становить 10 кун. Однак, поки що ми їздимо «зайцем», не компостеруючи квиток) на щастя, ще не попали на контролера. Штраф за незакомпостерований квиток становить 200 кун.

Tetiana Yatsenko. Gal-info

Поки все, навчання починається 10 жовтня, тому детальніше про універ розповім згодом)

 І не судіть строго, то перший допис у блозі ))

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ