Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

105 років тому Митрополит Шептицький передав в дар українському народові найцінніший скарб

13 грудня 1913 року урочистим актом Митрополит УГКЦ Андрей Шептицький передав в дар українському народові приватну фундацію «Церковний музей». Того ж дня експозиції були відкриті для відвідувачів. Тепер музей називається Національним музеєм у Львові імені Андрея Шептицького.

Фото: Гал-інфо, Олена Ляхович

На сьогодні Національний музей у Львові налічує понад 140 тис. експонатів.

Музей славиться найбільшою збіркою українських ікон не лише в Україні, але й у цілому світі. У збірці налічується понад  4 тис ікон. Найкращі і найцінніші зразки представлені в експозиції і доступні для огляду, але дуже багато так само цінних робіт зберігають в запасниках.

Варто додати, що історія української ікони базується в основному на збірках Національного музею у Львові. Особливо багато унікальних ікон, датованих XV - XVI ст.

Фото з Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького.

Історія музею починається із 1905 року. Тоді, з ініціатива митрополита Андрея Шептицького, був заснований «Церковний музей». Основа збірки – це сакральне мистецтво, тобто освячені речі, які використовували під час Літургії. Коли такі речі виходили із ужитку, - їх спалювали, бо не можна було, щоб вони десь лежали без застосування.

Скарби митрополита Андрея Шептицького

Багато старовинних ікон у ХІХ - на початку ХХ ст. вважалися вже не модними, отож, їх переважно спалювали, або переносили з однієї церкви до іншої. Саме тому Митрополит Андрей Шептицький задумав заснувати музей, де б ці ікони зберігалися не лише як предмети культу, а як такі, що мають мистецьке значення.

Митрополит Андрей знав ціну давніх ікон, як мистецьких витворів. Він заснував музей, де були не лише ікони, а й інше церковне приладдя. Так музей розширювався і розвивався.

Фото з Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького.

13 грудня 1913 року урочистим актому Митрополит Андрей Шептицький передав приватну фундацію «Церковний музей» в дар українському народу. Для цього він купив віллу на вул. Драгоманова, де і відкрилася перша експозиція для публічного огляду. Раніше Церковний музей існував, як закритий музей з приватною збіркою і не був доступний для загалу

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ