Європейський банк реконструкції та розвитку погодив кредит у розмірі 10 мільйонів євро для найбільшого в Україні виробника дріжджів — львівської "Компанії Ензим". Про це повідомили 23 грудня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Із них 3 мільйони підприємство отримає у межах співфінансування від Міжнародного фонду співпраці та розвитку Тайваню.
Ці кошти "Ензим" використає для розширення виробництва, завдяки якому виготовлятиме інноваційні продукти — дріжджові екстракти. Будівництво нових заводських потужностей вже триває з початку 2020 року на сусідній з "Ензимом" ділянці. Таке виробництво унікальне для України — Львів стане першим містом, де виготовлятимуть інноваційні продукти для здорового харчування.
Як розповідає генеральний директор компанії Андрій Цегелик, загальна сума інвестицій у цей проєкт — близько 26 мільйонів євро.
"Більша частина — це зароблені кошти, які акціонери товариства акумулювали та залишили для розвитку підприємства. Але їх недостатньо, тому ми залучили також банківські установи до співфінансування. З ЄБРР ми співпрацюємо вже близько трьох років в межах інших проєктів. Утім, кредитна угода з ЄБРР підтверджує, що „Ензим“ — надійна, відкрита компанія, яка є соціально відповідальною та веде прозорий бізнес, впроваджує інновації й готова ефективно використовувати отримані кошти. Це велика довіра і хороший показник якості менеджменту та підходу до реалізації проектів, які ми ведемо", — прокоментував Андрій Цегелик.
Як йдеться на сайті ЄБРР, «Банк підтримує стратегію „Ензиму“ щодо розширення асортименту продукції на більш складні та біотехнологічні продукти із більшою доданою вартістю. Окрім того, проєкт сприятиме розширенню експортних продажів на нові географії, а також зростанню частки експорту в доходах». Експорт біотехнологічних продуктів стане ще однією гордістю й візитівкою Львова, підтверджуючи його науковий та технологічний потенціал.
"Ми в „Ензимі“ поставили собі ціль — перерости етап дріжджового заводу й перетворити підприємство на потужну міжнародну біотехнологічну компанію. Для цього у 2016 році створили науково-дослідну лабораторію, де розробляємо нові продукти, — розповідає співвласниця та голова наглядової ради „Компанії Ензим“ Олена Вовк. — Перша лінійка наших дріжджових екстрактів вже пройшла необхідні випробування і торік була представлена на міжнародній виставці Food Ingredients у Парижі".
За словами бізнес-омбудсмена Львова Сергія Кіраля, міжнародні інвестиції у місцеві підприємства свідчать не лише про сприятливу економічну ситуацію у Львові, а й про те, що якісна співпраця між бізнесом та владою сприяє якісній реалізації проєктів підприємців.
"Ми як Львівська міська рада дуже підтримуємо цей проєкт, адже йдеться про великі інвестиції, створення близько сотні нових робочих місць. Не менш важливо й те, що йдеться про продукт, орієнтований на експорт. А ми, власне, зараз співпрацюємо з компанією в межах програми з просування експорту, — каже Сергій Кіраль. — Де немає співробітництва між владою та бізнесом, там немає розвитку та інвестицій, а де є якісна співпраця, там бізнесу легше реалізовувати свої плани й залучати кошти".
Рішення щодо розширення виробничих потужностей у "Компанії Ензим" ухвалили два роки тому. Одразу ж почали розробляти проєкт — співпрацювали з іспанською інжиніринговою компанією, яка спеціалізується на проєктуванні таких виробництв та іноземними експертами в галузі біотехнологій. Згодом пройшли експертизу, отримали всі необхідні дозволи, відбулись громадські слухання і вже з початку 2020 року стартували підготовчі роботи. Зараз триває активне будівництво, яке планують завершити до кінця наступного року. Очікують запустити нове виробництво не пізніше першого кварталу 2022-го року.
Нове виробництво сприятиме створенню 60 нових робочих місць.
Компанія виготовлятиме такий інноваційний продукт як дріжджові екстракти — це природні замінники штучних підсилювачів смаку в приправах, сухих супах швидкого приготування, чіпсах, кондитерських та м’ясних виробах, напівфабрикатах. Також екстракти можна використовувати для приготування вегетаріанських та веганських страв, адже вони додають їжі не тільки смак, але й поживність.
Довідка
«Компанія Ензим» — лідер українського ринку серед виробників дріжджів. Більше 50% підприємств промислового хлібопечення в Україні використовують їхню продукцію. 40% своєї продукції компанія експортує до 16 країн Європи, Азії, Африки.
Компанія позиціонує себе як екологічно свідомий бізнес, близько 13 мільйонів євро вклали у будівництво й модернізацію власних очисних споруд та установки для генерації біологічного газу. Отриманий у результаті очищення стоків біогаз забезпечує близько 70% енергопотреб компанії, і незабаром «Ензим» планує повністю відмовитися від використання природнього газу.
«Компанія Ензим» інвестує кошти у розвиток освітнього проекту «Навігатор по етикетках», метою якого є навчити дітей правильно читати етикетки та обирати здорові продукти харчування. Для розвитку галузі біотехнологій підприємство забезпечує обладнанням унікальну шкільну біотехнологічну лабораторію, яка нещодавно запрацювала в освітньому просторі LvivOpenLab на Сихові.
Також компанія на постійній основі підтримує культурно-просвітницькі проекти Львова: фестиваль класичної музики LvivMozArt, «Свято хліба», Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького, Храм Покрови Пресвятої Богородиці та сиротинець при ньому. Голова наглядової ради «Компанії Ензим» Олена Вовк входить до складу сенату Українського католицького університету.
У 2020-му році «Ензим» активно включився в боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19. Компанія надала допомогу медичним установам Львова, придбавши кардіомонітори, шприцеві апарати, генератори кисню, експрес-тести, респіратори та спецкостюми та апарати штучної вентиляції легень. Також долучились до створення страхового фонду для медпрацівників Львова та області на випадок зараження їх коронавірусною хворобою.
Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/economy/283312-lvivska-kompaniia-otrymala-kredyt-vid-yebrr-na-budivnytstvo-unikalnoho-v-ukraini-vyrobnytstva-innovatsiinykh-produktiv-kharchuvannia