Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​12% українських айтівців готові виїхати за кордон навіть за позитивного сценарію завершення війни – дослідження

Згідно з опитуванням серед працівників української ІТ-індустрії, 78% відсотків айтівців залишаться в країні за позитивного розвитку подій, натомість інші 12% (27 тис. людей) намагатимуться виїхати за кордон.

Такі дані оприлюднив виконавчий директор асоціації “Львівський Кластер Інформаційних Технологій та Бізнес-Послуг” Степан Веселовський під час брифінгу у медіацентрі “Україна” 29 липня.

Під позитивним сценарієм СЕО Львівського ІТ-кластеру Степан Веселовський має на увазі перемогу України з відвоюванням усіх територій, успішну євроінтеграцію та максимальну лібералізацію економіки. Попри це, згідно з результатами ще одного опитування, 57% айтівців хочуть жити в Україні за будь-яких обставин. 

Як пояснив Степан Веселовський, цифра еміграції українських айтівців коливається у межах від 6 до 12%. Мінімальний прогноз у 6% зазначають футорологи, натомість прогнози ІТ-кластеру не такі позитивні.  

“Це доволі складна й цікава цифра для сприйняття, бо навіть за умови найбільш позитивного сценарію, ми будемо відчувати невелику еміграцію айтівців з України”.

Також експерт представив сукупний образ айтівця-емігранта, якого потенційно втратить Україна.

Здебільшого це чоловіки віком 34 роки і старше, що мають сім'ю. В ІТ-індустрії таких людей називають “сеньйорами”, і вони найбільш схильні до еміграції. 

Важливим, на думку Степана Веселовського, є той факт, що до еміграції однаково схильні як люди, що переїхали до західних областей, так і ті особи, що тут проживали до війни. 

Одними з найсуттєвіших факторів, що впливають на виїзд стали:  результати війни та число територій, які поверне Україна, післявоєнна економічна політика, розлука зі сім’єю та наявність роботи. 

За результатами дослідження серед опитаних айтівців вперше зафіксували невелике безробіття.

Найважливішим персональним фактором для айтівця що може спонукати до еміграції стало питання цілісності власного житла. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ