Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

48 дітей народилися від ВІЛ-позитивних матерів на Львівщині за 9 місяців

За 9 місяців цього року у Львівській області кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції залишається стабільною, натомість значно зросла захворюваність на СНІД. Про це повідомила прес-служба департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.

Спостерігається стабілізація захворюваності на ВІЛ-інфекцію. Так, за 9 місяців 2017 р. взято під медичне спостереження 331 особу з вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція проти 332 осіб за 9 місяців 2016 р. Турбує зростання захворюваності на СНІД: з 120 випадків за 9 місяців 2016 року до 184 випадків за 9 місяців 2017 року (на +34,8%).

Зросла також питома вага захворілих на СНІД від кількості зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції серед дорослих: з 43,2% за 9 місяців 2016 р. до 65% за 9 місяців 2017 р.

Зберігається тенденція до зростання статевого шляху інфікування.

Зареєстровано 48 дітей, які народилися від ВІЛ-позитивних матерів (за 9 місяців 2016 р. – 54 дитини).

Зменшується частка людей, які вживають ін’єкційні наркотики, серед взятих на облік хворих у стадії СНІДу – 69 випадків (за 9 місяців 2016 р. – 50 випадків).

На 01.10.2017 року в області під медичним спостереженням перебувало 3469 ВІЛ-позитивних, в тому числі 1123 особи хворі на СНІД.

Епідемія ВІЛ-інфекції у Львівській області поширюється уже не тільки в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ, хоча використання зараженого ін’єкційного інструментарію залишається одним з основних чинників ризику інфікування ВІЛ. Практикою доведені доцільність, корисність і виправданість саме превентивних заходів та дій на попередження поширення ВІЛ, які націлені на зміну поведінки і способу життя людей.

Необхідно відмітити, що ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатні та репродуктивні вікові групи населення. В цілому, на вікову групу 20-49 років припадає понад 90% усіх випадків ВІЛ-інфекції в області.

Упродовж 9 місяців 2017 р. в області офіційно взято на облік 48 дітей, які народилися від ВІЛ-позитивних матерів. Діагноз ВІЛ-інфекція у 2017 р. підтверджений двом дітям.

Станом на 01.10.2017 р.  на офіційному обліку в педіатра знаходиться 251 дитина, з них 61 дитина з підтвердженим ВІЛ-статусом, в тому числі 17 дітей – в стадії СНІДу. У решти (190 дітей) – неуточнений діагноз.

Найбільш поширеною асоційованою інфекцією у хворих на СНІД є туберкульоз, як легеневий так і позалегеневий, – у 70,1% випадків.

Якщо ВІЛ-позитивна людина отримує спеціальні ліки, – антиретровірусну терапію (АРТ) – вона не становить загрози для суспільства (лікування як профілактика). За науковими даними ризик передачі ВІЛ знижується на 96% при призначенні АРТ на ранніх стадіях (незалежно від кількості CD4-Т-лімфоцитів). Така людина може жити повноцінним життям і мати здорових дітей. Дослідження показали, що впродовж року ВІЛ-позитивний пацієнт, який не отримує потрібні ліки, інфікує в середньому ще дві людини.

Розширення доступу до лікування закладено в основу нових завдань, поставлених до 2020 року, метою яких є покласти край епідемії СНІДу до 2030 року: у 90% людей, які живуть з ВІЛ, має бути підтверджений ВІЛ-позитивний статус; з них 90% повинні отримувати АРТ; 90% людей, що приймають АРТ, мають мати невизначене вірусне навантаження.

Для взяття епідемії під контроль потрібно нарощувати обсяги і якість тестування населення області. Особливо слід звернути увагу на надання послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію на первинному рівні надання медичної допомоги, залучення НУО, спільнот ключових груп, мобільні амбулаторії. Адже вчасне виявлення вірусу дає можливість забезпечити ефективне лікування та не допустити поширення епідемії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ