Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

600 кв.м на працівника: КВУ просить НАЗК перевірити звіти "Слуги Народу" та ОПЗЖ

У ході аналізу фінансових звітів політичних партій "Слуга Народу" за ІІ квартал 2020 року та політичної партії "Опозиційна платформа За життя" за І квартал КВУ виявив аномальні показники у співвідношенні офіційної кількості працівників партії до площі офісу, який орендує політична сила, що може свідчити про тіньовий характер фінансування політичних партій, - інформує пресслужба КВУ.
Інфографіка КВУ

Так, відповідно до даних звіту про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру один працівник партії «Слуга Народу» в середньому працює на офісній площі розміром понад 200 кв.м., що є аномально високою цифрою.

Всього в центральному апараті партії «Слуга Народу» працює 8 осіб. При цьому партія вказує, що орендує приміщення в конгресно-виставковому центрі «Парковий» (м.Київ, Паркова дорога 16А) загальною площею 1 828,2 кв. м. Ця адреса також зазначена на офіційному веб-сайті партії як головний офіс політичної партії «Слуга Народу». Зокрема, у КВЦ «Парковий» відбувалося висування кандидатів від партії на останніх місцевих виборах. Відповідно до даних звіту орендна плата за вказане приміщення у березні 2020 р. склала 987 853 грн, квітні 2020 року – 1 111 245 грн. Таким чином за даними фінансового звіту партії «Слуга Народу» 8 офіційних працівників партії працюють в офісі площею 1 828 кв.м, що складає в середньому 228 кв.м. на одного працівника.

Схожа аномалію КВУ виявив у політичній партії «Опозиційна платформа За життя». Відповідно до даних фінансового звіту партії за І квартал 2020 р. в центральному апараті політсили працює лише 3 особи. При цьому партія орендує офісні приміщення загальною площею 2 032 кв.м, що складає 677 кв.м на одного працівника.

Щодо інших парламентських партій ситуація є наступною:

«Голос»: 38 працівників, площа офісу – 437 кв.м.

ВО «Батьківщина»: 92 працівники, площа офісу – 1 177 кв.м.

«Європейська солідарність»: 41 працівник, площа офісу – 2 164 кв.м.

Голова КВУ Олексій Кошель так прокоментував результати моніторингу: «Офіційні дані про порожні партійні офіси можуть свідчити лише про одне – тіньовий характер фінансування політичної партії та зарплати в конвертах. Такі величезні офіси не можуть обходитися без охорони, секретарів, оргвідділу, комп’ютерних фахівців тощо. За найскромнішими підрахунками в офісі має працювати щонайменше 30-40 осіб».

КВУ закликає Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ретельно вивчити зазначені пункти офіційних фінансових звітів на предмет можливого тіньового фінансування цих партій.

Відповідно до статті 159-1 Кримінального Кодексу України подання завідомо недостовірних відомостей у звіті політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ