Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Академік Юхновський хоче зробити Львів найчистішим містом України

Вчора, 31 січня, перше засідання провела науково-експертна група під головуванням Ігоря Юхновського. Обговорили питання відповідності земельної ділянки колишнього гірничо-хімічного підприємства «Сірка» у Яворівському районі вимогам до облаштування полігону та будівництва об’єктів поводження з твердими побутовими відходами, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Також учасники науково-експертної групи погодили питання, які будуть опрацьовувати на наступних засіданнях – зокрема: питання рекультивації та виконання стабілізаційних робі на полігоні в Грибовичах, забезпечення вивезення сміття з міста, розробку навчальних програм для мешканців щодо здійснення сортування сміття та зменшення кількості побутових відходів.

«Ця комісія створена для того, щоб зрозуміти, чи запропонована ділянка у Яворівському районі може бути для облаштування полігону і об’єктів, пов’язаних з переробкою відходів. В понеділок був робочий виїзд частини комісії на саму територію і первинний огляд ділянки», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Перед нами є кілька завдань. Сміття, яке лежить на вулицях, має бути вивезене у дуже короткий термін. Ми маємо знайти полігон, де ми можемо вивозити сміття до того часу, поки ми внормуємо внутрішнє життя Львова, навчимо людей розділювати сміття на різні типи. Ми маємо виховати населення міста Львова, маємо добитись того, щоб Львів став першим містом в Україні з точки зору чистоти.

Інше питання, яке перед нами стоїть – це Грибовичі. Треба почати з рекультивації.

Наступні засідання ми будемо робити більш спеціалізованого характеру, які будуть стосуватись певних проблем», - зазначив Ігор Юхновський, академік Національної академії наук України, Герой України.

Також Ігор Юхновський наголосив на важливості опрацювання кількох завдань: поточне вивезення сміття зі Львова, виховання і навчання населення щодо роздільного сортування сміття, зменшення кількості сміття, яке продукує місто через розвиток мережі переробних підприємств.

«Проект рекультивації полігону в Грибовичах пройшов експертизу. На замовлення міста Інститут «Гірхімпром» розробив попередній проект по стабілізації полігону. Нам зараз треба приступати до ліквідації аварійності, щоб зняти можливість зсуву на полігоні», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Відтак, Ігор Юхновський запропонував, аби члени науково-експертної групи розділились на менші робочі групи та опрацювали комплексно тематику поводження з ТПВ у Львові.

«Я був на виїзді на Яворівщині разом з експертами. Також ознайомився з документами. Думаю, у спеціалістів та експертів будуть серйозні застереження до цієї ділянки щодо її придатності для реалізації там такого проекту», - розповів Юрій Зима, доцент Національного лісотехнічного університету України, кандидат технічних наук.

«Проблема звалища – це не лише проблема Грибович, чи де складувати зараз. Це є хвороба нашої системи поводження з ТПВ», - розповів Мирослав Подольський, старший науковий співробітник Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України.

«Це не найкраща ділянка, але треба виходити з того, що ми маємо», - В Дяків, кандидат геологічних наук, доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Львівського національного університету імені Івана Франка.

«Я вважаю, що мова має йти не тільки про полігон, а про комплекс», - додала Звенислава Мамчур, завідувач кафедри екології Львівського національного університету імені Івана Франка, заступник голови громадського дорадчого органу департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації.

Після обговорення та озвучення думок усіх представників, комісія не винесла позитивного рішення щодо земельної ділянки у Яворівському районі.

«Ми думаємо, як найпростіше і якнайшвидше вирішити питання міста. Ми не змогли винести позитивного рішення щодо придатності цієї ділянки, аби там збудувати завод», - додав Ігор Юхновський.

На наступному засіданні планують зосередити детальну увагу на ситуації з полігоном у Грибовичах та розроблені стратегії формування у мешканців Львова культури поводження з ТПВ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ