Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Активними програмами зайнятості торік охоплено майже 2200 вимушених переселенців

У 2023 році за скеруванням фахівців Львівського обласного центру зайнятості роботою забезпечено 790 вимушено переміщених осіб.

Більшість  приїжджих працевлаштувалися в заклади гуртової та роздрібної торгівлі (23,6%), підприємства переробної галузі (21,4%) та  транспорту (10,7%). 

А загалом від початку повномасштабної війни посередницькі послуги служби зайнятості з метою працевлаштування на Львівщині отримували 6558 внутрішніх переселенців, з котрих 1893 знайшли роботу.

За направленням служби зайнятості професійне навчання проходили 133 безробітних осіб з-поміж ВПО. 

Ще 110 людей, котрі прибули на Львівщину з районів ведення активних бойових дій або тимчасово окупованої території, у 2023 році отримали ваучер на навчання за такими спеціальностями як «медсестринство», «соціальна робота», «психологія», «дошкільна освіта», «підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «інженерія програмного забезпечення», а також за професіями: «верстатник деревообробних верстатів», «водій автотранспортних засобів», «тракторист».

До тимчасової зайнятості, у тому числі проєкту «Армія відновлення», залучено торік 41 особу з-поміж переселенців. Вони виготовляли маскувальні сітки для потреб армії, підтримували у готовності захисні споруди цивільного захисту, займалися обладнанням наземних або підземних приміщень під найпростіші укриття, допомагали пораненим військовослужбовцям повернутися до повноцінного життя.

Мікрогрант на створення або розвиток власної справи отримали 27 ВПО, у тому числі 14 фізичних осіб-підприємців, 4 - юридичних осіб і 9 тих, хто тільки буде започатковувати бізнес.

Програмою компенсації витрат з оплати праці торік скористалися 428 суб’єктів господарської діяльності, котрі у період дії воєнного часу забезпечили роботою 1076 переселенців. Нагадуємо, що у 2024 році розмір компенсацій тим, хто прийматиме на роботу переселенців, з 1 січня зріс до 7,1 тис. грн на місяць, а з 1 квітня – до 8 тис. грн. Окрім того, збільшена тривалість виплати компенсації – з двох до трьох місяців, а за працевлаштування ВПО з-поміж осіб з інвалідністю роботодавець зможе отримувати таку компенсацію 6 місяців. Щоб отримати кошти, необхідно укласти трудовий договір, зокрема за сумісництвом, гіг-контракт з внутрішньо переміщеною особою та подати заяву на отримання компенсації через портал «Дія» або в паперовій формі у центр зайнятості разом з пакетом необхідних документів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ