Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чого потребує сучасний ринок праці: висновки експертів?

2023 - це рік навичок та компетентностей згідно з рішенням Європейської комісії. Про те, які вміння та знання необхідні під час пошуку роботи та яким є сучасний європейський ринок праці дізнались у рамках Днів кар’єри ЄС у ЛНУ ім. Івана Франка.

Вступна панельна дискусія на тему “Професійний розвиток та європейська інтеграція” відбулась 17 жовтня у Львівському університеті. Протягом неї спікери обговорили важливість цифрової та підприємницької компетентностей для влаштування на роботу. 

Підприємницька компетенція - навичка, яка присутня у 5% людей у світі. Про це розповів виконавчий директор мережі аптек “Подорожник” Тарас Коляда. Він зазначив, що освіта в Україні цю компетенцію не розвиває достатньо. 

“У нас вчать предмети, які є основоположними. Але от вчити навичок бути підприємцем в нас не вчать. Звичайно, що є теорія “сродної праці” Григорія Сковороди. Якщо б ми десь трошки до неї дослухалися, то людей, які мають задатки підприємців, ми би вчили бути підприємцями. І ми би на виході отримували сильніших людей для нашої економіки і для економіки світу”, - пояснив Тарас Коляда. 

Однією з тез дискусії було також те, що після перемоги, під час відбудови в Україні буде (і вже зараз насправді є) великий попит на людей, які займаються фізичною працею. Керівниця Львівського офісу Європейської Бізнес Асоціації Мар’яна Луцишин зазначила, що затребуваними є такі спеціалісти, як зварювальники та швеї. Водночас у попиті залишаються юристи та фінансисти.

Менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС» Денис Черніков пояснив, що ефективний процес євроінтеграції є відповідальністю не лише юристів, міжнародників та іноді економістів. Процес переговорів з ЄС потребує залученості фахівців різних професій, у тому числі енергетики, будівництва, технологій тощо. 

“Процес переговорів - це насправді не стільки переговори, це пошук спільного інтересу з кожною державою… Це певні трансформації в нашій податковій політиці, умовах ведення бізнесу і так далі. Тобто ми повинні на кожному кроці погоджувати ці інтереси, ці проєкти з іншими державами-членами Європейського союзу”, - розповів Денис Черніков. 

А ось цифрова компетентність необхідна працівникам, як вміння читати і писати. Мар’яна Луцишин зазначила, що цифровізація сьогодні спрямована на те, щоб оптимізувати певні процеси, зменшити потребу людського ресурсу. 

Підготувала Марія Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ