Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому громадам важливо проводити дослідження морфологічого складу відходів?

9 липня 2023 року набув чинності фундаментальний Закон України «Про управління відходами», який запускає реформу управління відходами та наближає наше законодавство до законодавства Європейського Союзу.

Даний Закон закладає основу сучасного менеджменту відходів, відповідно до вимог ЄС. В європейських країнах відходи - це ресурс та можливість для розвитку бізнесу. З метою побудови системи управління відходами у громадах та для того, щоб цей бізнес міг ефективно розвивався в Україні, необхідно розуміти вихідні параметри відходів (сировини). Для цього необхідно провести визначення морфологічного складу відходів.

Методичні рекомендації з визначення морфологічного складу твердих побутових відходів затвердженні наказом Міністерства ЖКГ України від 16.02.2010 N39. Ці рекомендації спрямовані на запровадження єдиних підходів до проведення досліджень.

Варто зазначити, що морфологічний склад сучасних побутових відходів значно відрізняється від того, що був кілька десятиліть тому. Останнім часом почалось інтенсивне використання напівфабрикатів і пакувального матеріалу. Супермаркети та мережі рітейлу все більше пропонують товарів, а з ними і тару та упаковку. Ця упаковка накопичується на сміттєзвалищах та призводить до їх швидкого переповнення. Нагадаємо, що відповідно до нового Закону громади повинні до 2030 року закрити та рекультивувати старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм.

Морфологічний склад побутових відходів значно змінюється не тільки з часом та сезоном року, але і залежить від того, на якій конкретній території проводиться дослідження (регіон, місто, сільська місцевість тощо). Незважаючи на загальні тенденції зміни морфологічного складу побутових відходів, показники вмісту окремих компонентів для різних районів міста можуть відрізнятися в кілька разів і навіть десятки разів.

Серед основних факторів, які впливають на морфологію відходів є кліматичні умови, рівень життя населення і рівень розвитку ринку вторинної сировини.

Взагалі, якщо говорити про морфологію побутових відходів, то перелік основних його компонентів в цілому є незмінним і включає:

  • відходи біологічного походження – залишки продуктів харчування, рештки рослинності, папір;
  • потенційна вторинна сировина – папір, метали, скляна та пластикова тара тощо;
  • інертні матеріали – каміння, кераміка, пісок, цегла, бруд тощо;
  • композиційні матеріали – синтетичний текстиль, пластмаси, електроприлади;
  • небезпечні матеріали – аерозолі, фарби, добрива, інші хімікати.

Якщо органи місцевого самоврядування будуть розуміти, які види відходів утворюються в їхніх громадах, вони зможуть впровадити ефективну реформу управління відходами. Адже на сьогоднішній день дуже важливо володіти цією інформацією для можливості залучення інвесторів, пошуку найкращих технологій щодо переробки та визначення тарифів на послуги з вивезення відходів.

«Наша Компанія «Центр ЛТД» має великий досвід у визначенні морфологічного складу відходів великих міст. Зокрема, у цьому році ми проводимо такі дослідження для Львова та Луцька. Це дозволить містам провести довгострокове прогнозування обсягів утворення вторинної сировини та кількості відходів, які потраплятимуть на завод для їх переробки», - зазначає директор Компанії Центр ЛТД Олег Бота.

Фахівці Компанії «Центр ЛТД» допоможуть вам з проведенням морфологічного дослідження побутових відходів, розробкою місцевих планів управління відходами, проєктною документацією на сучасні полігони, сміттєсортувальні та сміттєпереробні заводи, пошуком найкращих технологій, пріоритизацією закриття звалищ та використанням відходів як сировини для вторинної переробки та виробництва енергії.

З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на офіційному сайті  center-ltd.com.ua За фаховою консультацією телефонувати: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32 або надсилати запитання на електронну пошту: [email protected]

Щоб не пропустити жодної актуальної новини, підписуйтесь також на наш телеграм канал https://t.me/EnvRespBusiness


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ