Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Чому з підозрою на коронавірус пацієнта повезли у "яворівський монастир", а не в "інфекційку"?

У місті Яворові Львівської області люди обурюються тим, що підозрюваного на коронавірус учора, 14 березня, повезли із МАПП «Краковець» каретою екстреної медичної допомоги начебто спочатку в Яворівську центральну районну лікарню, розташовану приміщенні стародавнього монастиря, а не просто – в добротно обладнану інфекційну лікарню.

Яворівчани в розмові з власкором Гал-інфо пояснюють своє занепокоєння тим, що в Яворівська лікарня абсолютно не обладнана для того, щоб приймали підозрюваних на коронавірус.  Адже розташована вона у приміщенні Василіанського монастиря, зведеного ще 1621 року.

Яворівчани кажуть, що вони – за те, аби українців рятували і в Яворові, але для цього слід створити нормальні умови: адже поруч із невеличким приймальним покоєм розташовані і дитяче відділення, і гінекологія, а поверхом вище ­– хірургія, терапія; щоправда у пологову відділення вхід з іншого боку, але це для такого страшного вірусу, вважають яворівчани, – не перешкода.

«А нині вже читаю повідомлення в ЗМІ, що того небораку повезли просто в інфекційну лікарню, а про Яворів – ні слова.  І навіщо так нагло брехати? Не розумію. Такими, даруйте, «бздурами» наші чиновники і спричиняють недовіру до влади»,  – дивується мешканка Яворова пані Ганна, якій, з її слів, розповіла про доставленого підозрюваного на коронавірус із кордону просто в Яворівську райлікарню її родичка – медик.

У коментарі власкорові Гал-інфо головний лікар Яворівської центральної районної лікарні Михайло Дмитрів  цю інформацію підтвердив.

За його слова, справді учора, 14 березня, вранці  каретою екстреної медичної допомоги   у приймальне відділення  Яворівської центральної районної лікарні з кордону було доставлено чоловіка із підозрою на коронавірус.

«Ми відразу приймальне відділення закрили.  Здійснили всі заходи, як того вимагає наказ міністерства охорони здоров’я, навіть обробили пацієнта не раз, а двічі. Повідомили у Львів, куди його й забрали від нас  каретою екстреної медичної допомоги медики у захисному одязі.  До 15 години жоден  яворівський медпрацівник, який контактував із підозрюваним на коронавірус, приміщення приймального покою не покинув. І вже, коли зі Львова прийшло підтвердження, що у цього чоловіка – звичайний грип, ми всі зітхнули із полегшенням», – розповідає головний лікар Яворівської РЦЛ.

На запитання журналіста, чи працювали яворівські медики в захисному одязі та спеціальних масках, – Михайло Дмитрів заперечив, пояснивши, що лікарня в Яворові цим наразі –  не забезпечена.

Коли ж власкор Гал-інфо поцікавився, чому із ПП «Краковець» цього громадянина, підозрюваного на коронавірус, карета екстреної медицини не повезла в «інфекційку» у Львів, а в «яворівський монастир» (так у народі називають цей заклад охорони здоров’я),  – головний лікар Яворівської РЦЛ Михайло Дмитрів розвів руками: мовляв, це запитання не до нього, бо екстрена медицина до райлікарень не належить. 

Нагадаємо, що 14 березня у Міжнародному пункті пропуску «Краковець – Корчова» на в’їзд в Україну прибув мікроавтобус, у якому один із пасажирів, громадянин України,  поскаржився на погане самопочуття.

Під час проведення скринінгу чоловік поскаржився на погане самопочуття, біль у горлі. У нього зафіксували температуру 37,4.

Відтак, чоловіка каретою екстреної медичної допомоги доправили до інфекційної лікарні міста Львова, а інших пасажирів, з якими в одному мікроавтобусі перебував чоловік, розмістили у спеціально відведеному місці на час діагностування.

Станом на цю годину - усі пасажири транспортного засобу вже прямують до місць призначення в Україні.

А за інформацією, повідомленою  в.о. директора департаменту охорони здоров’я Андрієм Васьком, клінічні  ознаки грипу виявили в українця, який при перетині кордону поскаржився на поганий стан здоров'я.

«Кожен випадок ми ретельно перевіряємо. Чоловіка, якого доставили каретою екстреної медичної допомоги в інфекційну лікарню, обстежили та провели швидкий тест на грип. Він виявився позитивним на грип А. Хворий не потребує стаціонарного лікування - після обстеження та надання рекомендацій переведений на амбулаторний режим лікування», - розповів Андрій Васько.

Довідка Гал-інфо.

Нагадаємо, що в місті Яворові ще 1621 року був створений Василіанський монастир, а при ньому для місцевого населення – школа для дівчаток, яка протягом століття була єдиним навчальним закладом. На базі цього ж приміщення в 1944 році почала функціонувати лікарня на 10 ліжок, відкрито курси Товариства Червоного Хреста, на яких готували власні кадри медичних сестер. А викладачами були самі ж лікарі. Іспити приймати приїжджала комісія з Львівського медичного інституту.

За Польським географічним словником (Львів, 1870 р.), наприкінці ХІХ ст. на Яворівщині працювали три доктори медицини, три хірурги і дві аптеки.

У міжвоєнний період на Яворівщині практикували медицину приватні лікарі. В Яворові у власному будинку лікар Степан Кушнір відкрив приватну лікарню.

У 1943 р. Юрій Липа відкрив в Яворові приватну медичну практику з лікування різних хвороб травами.

У 2011 році Яворівська міська рада виділила 3 га землі під будівництво нового типового приміщення лікарні, але  досі  ця площа бовваніє пусткою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ