Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому правоохоронці «не бачать» оборудок Гринкевичів

Гал-інфо продовжує розповідати про афери родини Гринкевичів, які завдяки тендерам Міноборони стали багатшими на понад мільярд.

Водночас розкраданням коштів ЗСУ оборудки цього сімейства не обмежуються. Про що, зокрема, свідчить дерибан одного з найвідоміших та найпотужніших державних експертних підприємств України -  «Західного експертно-технічного центру Держпраці».

Триває він вже майже рік. При цьому відкритим залишається питання: чому правоохоронці не поспішають реагувати на оборудки «команди» Гринкевича з активами держпідприємства. В ситуації, коли упродовж останнього часу було оприлюднено низку конкретних фактів щодо цих афер. У тому числі щодо «співпраці» ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці», де - факто власником якого є Ігор Гринкевич,  з підконтрольними йому компаніями - ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект».

Нагадаємо: ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці»  Фонд держмайна у березні минулого року продав  львівській фірмі "Ай Ті Юнайтед", яка офіційно належить Ігорю Лапці та Руслану Докторевичу – адвокатам, які раніше представляли бізнес Гринкевича та його родини в судах. В тому числі у справах, що пов’язані з махінаціями в Міністерстві оборони.

Разом з тим, як, зокрема,  вбачається з публікації видання NGL.media, Ігор Лапка вже навіть не заперечує той факт, що раніше планувався офіційний перепродаж підприємства Ігорю Гринкевичу.  Однак не встигли … Виглядає так, що через затримання останнього слідчими ДБР, чому передувала спроба   дати 500 тис. доларів хабаря співробітнику цієї структури.

Також  Ігор Лапка та Руслан Докторевич  повідомили журналістам, що навіть планували ремонт будівлі, тому було замовлено в компаній з орбіти Гринкевича будівельні матеріали та частково оплачено їх з рахунків Державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці». При цьому вказані особи  «забули» повідомити журналістам, де саме зберігаються 94 тонни арматури, 41 вікно, 2881 листів гіпсокартону, алюмінієві конструкції, 200 м 3 пінопласту та інші (куплені  та поставлені лише на папері) будівельні матеріали. 

Зазначимо: як Гал-інфо повідомляло раніше, йдеться про використання схеми з фіктивними угодами щодо купівлі у компаній Гринкевича будматеріалів, у результаті чого з держпідприємства було «викачано» майже 10 мільйонів гривень.

А тепер повернімося до початку історії про те, як Ігор Гринкевич під прикриттям підставних осіб провернув оборудку з купівлею «єдиного майнового комплексу державного підприємства «Західний експертно-технічний центр Держпраці». У цьому сенсі  нашій редакції, громадськості, та, вочевидь, й працівникам держпідприємства вельми цікаво було б дізнатись,  де саме пани адвокати  Лапка та  Докторевич взяли близько 45 млн грн на купівлю ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці»? Звідки у маловідомої фірми, в якої практично відсутня господарсько-фінансова діяльність,  взялось така сума  на купівлю стабільно прибуткового державного підприємства? Відповісти на ці питання (невідкладно перевіривши, чи не є походження вказаних коштів злочинним) мали б правоохоронці. Адже йдеться, наголосимо ще раз, про одне з найвідоміших державних експертних підприємств, яке було прибутковим.  Однак…

Те, що у результаті даної оборудки Ігор Гринкевич  отримав контроль саме на таким  підприємством, наглядно свідчать  показники господарської діяльність ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» за останні роки, у тому числі за 2022 рік.  Зокрема відомо, що доходи державного підприємства у цьому році склали 38592,0 тис. грн., чистий прибуток – 3958,0 тис. грн. (при середній кількості всіх працівників – 98 осіб). 

Не менш цікаво було б ознайомитись з річним фінансовим звітом ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» за 2023 рік, після його продажу ТОВ"Ай Ті Юнайтед", -  для можливості порівняння. 

Припускаємо, що фінансовий план підприємства не передбачав купівлю будівельних матеріалів в компаній з орбіти прямого впливу Гринкевича: в ТОВ «Перспектива «Місто Буд» та ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» , а саме: 

  • Вікон – 41 шт – на суму 1 707 743,00 грн
  • Арматури – 46, 61 т – на суму 1 652 638,02 грн
  • Оздоблювальних матеріалів (клей, плитка, фарба) – на суму 887444,3 грн
  • Пінопласту – 200 м 3 на суму 378530,4 грн
  • Арматури – 47, 42 т – на суму 1 608 696,13 грн
  • Гіпсокартон – 2881 шт – на суму 1 783 688,95 грн
  • Інших матеріалів  – на суму 1 243 922,98 грн.

Чому правоохоронці «не бачать» оборудок з відомим держпідприємством? З фіктивними угодами на купівлю будматеріалів, у результаті чого з його рахунків «викачали» мільйони гривень? У такій ситуації варто звернути увагу на той факт, що Ігор Гринкевич до справи про оборудки із закупівлями для ЗСУ  особисто фігурував у кримінальному провадженні лише один раз – у справі про розкрадання під час реставрації у Львові Вірменського собору,  тривале розслідування якої  закінчилось нічим. Хоча пов’язані з ним компанії регулярно ухилялися від сплати податків, не виконували замовлень,  завищували ціни, про що свідчить низка судових ухвал.

На увагу заслуговує й остання «правоохоронна» бездіяльність - з  боку ДБР, яка дозволила членам родини Ігоря Гринкевича після його арешту «переписати» майно на наближених осіб. 

Відомо, зокрема, що 10 січня власника ПП "Катерина", за яким зареєстровано право власності на готельний комплекс на понад дві тисячі квадратів, столярний цех та пилораму,  було змінено з Гринкевич Світлани (дружини) на Гундера Василя, який ймовірно був водієм Ігоря Гринкевича.

Також відомо, що дружина Гринкевича захистила майно від арешту, передавши його під заставу. Через день після арешту чоловіка  узяла кредит на 5 млн грн, а згодом наклала через цей кредит обтяження на обидві квартири у нотаріуса. Ще два об’єкти нерухомості (теж квартири) Світлана взяла під заставу вже сама, надавши позику власній матері Ірині Федак.

Вищеперераховані факти найімовірніше свідчать про масштаби корупційних зв'язків Ігоря Гринкевича. За таких обставин залишається  сподіватися на вплив громадянського суспільства, ЗМІ, резонанс «справи Гринкевича» у суспільстві, що  повинно  змусити  правоохоронні та контролюючі органи  врешті-решт виявити зацікавленість й до матеріалів нашого журналістського розслідування про оборудки Гринкевичів з  ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці».

Далі буде 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ