Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи потрібна шкільна форма

Починаючи з середини літа батьки школярів починають купувати речі для навчального року.

Рюкзак, зошити, канцелярське приладдя потрібні кожному учневі, а от шкільна форма не є обов’язковою у державних закладах. Проте кожна школа встановлює власні правила, відповідно до яких повинні одягатися учні. Якщо батьки та школярі погоджуються з ідеями адміністрації, діти носять шкільний одяг, відповідно до умов дрес коду.

Чи обов’язкова шкільна форма в Україні

Суперечки стосовно зовнішнього вигляду учнів тривають роками. Батьки та освітяни поділились на два табори. Одні вважають форму пережитком минулого та способом обмеження права дитини на самовираження через одяг. Інші носіння форми називають єдиним способом зняти конкуренцію між учнями з родин з різним фінансовим становищем. Відповідно до українського законодавства, носіння школярами державних закладів освіти форми не є обов’язковим.

Таке рішення прийняли 2019 року, скасувавши указ від 1996 року про обов’язкове використання шкільної форми. Тобто, якщо дирекція вимагає від учнів обов’язково носити певний вид одягу, батьки мають право відмовитися від такого правила. Проте, за законом, адміністрації шкіл мають право встановлювати певний дрес код для учнів, який часто називають шкільним одягом. Діти мають більший вибір одягу та менше обмежень.

Яким повинен бути шкільний одяг: що важливо для учнів

Якщо школа та батьки узгодили критерії, яким повинен відповідати одяг учня, настає час подумати про саму дитину. Слід врахувати, які речі будуть для неї зручними, що вона любить носити, а які предмети гардероба вважає недоречними. Тож, шкільний одяг повинен відповідати певним вимогам:

  • Зручність. Це головний критерій для шкільних дитячих речей. Сорочки, светри, штани повинні бути виготовлені з натуральних тканин (з невеликим вмістом штучних волокон для збереження еластичності). Якісний одяг не повинен пускати фарбу на інші речі чи мати неприємний запах.
  • Правильний розмір. Шкільний одяг повинен бути обраний відповідно до розміру дитини (може мати 1-1,5 розміру запасу), щоб не сковувати природних рухів. Оскільки діти швидко ростуть, батьки часто купують речі «на виріст», які бувають надто незручними для учнів.
  • Стиль. Не лише одяг для дорослих повинен відповідати модним тенденціям. Дітям також важливо створювати красиві щоденні образи. Щоб досягти цього критерію, потрібно обирати товари з добротних тканин та якісного пошиття.
  • Відповідність кольоровій гамі. Зазвичай шкільну форму шиють в приглушених, темних або нейтральних кольорах. Найпоширенішими залишаються комплекти синього, сірого, чорного, бордового кольору та їхніх комбінацій.

Батькам варто звертати увагу не лише на зовнішній вигляд одягу, а й вивчати склад тканини та рекомендації виробника стосовно догляду за речами. Таким чином вдасться продовжити їхній термін використання. Варто купувати речі в одній кольоровій палітрі, або відтінків, які пасують один до одного. Якщо одна річ зноситься, інші предмети гардероба можна буде просто комбінувати між собою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ