Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

COVчег: львів'яни вчергове довели готовність згуртуватись задля допомоги потребуючим

Благодійний проект “COVчег” продовжує у часі карантину допомагати Львів’янам та мешканцям Львівщини.

Одним з напрямків підтримки громадян є забезпечення комплексними обідами. COVчег 

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/3

"Мене звати Ірина Старовецька. Я керівниця соціальних проектів у Благодійному фонді Шпиталь ім. Митрополита Шептицького. У проекті «Ковчег» я відповідаю за соціальну частину. Наша діяльність полягає в тому, щоб забезпечити одиноких та важкохворих людей — тобто осіб, які опинилися в зоні ризику.

Про потребуючих людей Шпиталь Шептицького дізнався від Львівської міської ради, а саме від територіального центру сім’ї та молоді, які подавали нам списки потребуючих осіб, що опинилися в кризовій ситуації.

Ми маємо на меті забезпечити їх комплексним харчуванням - сніданком, обідом і вечерею, які люди отримували двічі тричі на тиждень, залежно від їхнього соціального стану. Якщо говорити про план подальшої роботи - подивимось, скільки ще часу триватиме карантин та яка буде потреба в мешканців Львова.

Готує харчові набори безпосередньо "Благодійний фонд Шпиталь Шептицького" та Патріарший дім. Все готується згідно з меню, яке подає шеф-кухар. Меню змінюється кожен день, тому страви не дублюється. Окрім цього, присутній розподіл по калоріям, так як ми стараємось зробити всі страви максимально калорійними, щоб люди могли мати абсолютно повноцінне харчування: різноманітніші каші, є супи, сирники та салати".

Ірина Старовецька додала, що їх діяльність поширюється не тільки на одиноких літніх людей. "Ми допомагаємо також неповним кризовим сім’ям, які мають на утриманні неповносправних дітей — люди, які проживають в складних життєвих обставинах / перебувають на ізоляції".

91-річна пенсіонерка Діана вже не вперше отримує допомогу від COVчег 

“Приносять і сніданок, і вечерю. Окрім цього, додатково приносять хліб та яблука. А так, то сиджу одна. До мене лиш приходить медпрацівник, а так, окрім них, ніхто не приходить, бо бояться, щоб не принести щось (хворобу).

Хочу побажати львів’янам, щоб були здорові, щоб не ходили зайвий раз, не виходили. Щоб в масках ходили. Ну наші люди, я так подивилася, (нові захворювання) по 400-300 людей кожен день. Треба ж берегти себе, ми ж це тільки для себе робим”.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/3

Волонтер Руслан Зубик очолюю мобільну групу благодійного фонду "Благословення". Їхня мобільна група раз чи два рази в тиждень розвозить гарячі продукти потребуючим людям. За власні кошти роблять маски та розливають дезінфікуючи засоби, докупляють продукти та розвозять по сім’ях, які дають заклик на допомогу.

Ми долучилися до проекту «Ковчег» і надали мобільні послуги доставки. Ініціатива зародилася з початку пандемії. Нас попросили і ми відгукнулись. Від спільноти “Благословення” існує волонтерський штаб, який працює з березня цього року. Ми займаємось розвезенням продуктів потребуючим особам. Також займаємось розвезенням масок і антисептиків, які роздаємо по парафіях, на Схід нашим хлопцям та всім людям, які не можуть вийти з дому через карантин.

Ми даємо заклики в соцмережах на сторінці волонтерського штабу. Насправді, у Львові всі волонтери дуже між собою дружать і знаються. Так само, як ми зараз будемо розвозити допомогу від шпиталю ім. Митрополита Шептицького, допомагаючи Шпиталю тим самим накормити людей, які не виходять з хати. За перші шість тижнів волонтерства зголосилось 28 чоловік. Не так мало.

Є навіть двоє, які не мають власних автомобілів, тобто, вони просто сідають на розвозку і допомагають на закупах товару, забирати, відвозити. Вони просто сидять поруч з тобою і вже тим тобі допомагають. Насправді важка праця, коли ти купуєш там на 30-50 сімей продуктів. Я пробував підрахувати, скільки ми розвезли таких наборів і, власне, таких продуктових пакетів за весь час існування нашого штабу – це більше ніж 1 тис. Плануємо працювати і далі, навіть після закінчення пандемії".

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/3

А на сам кінець Руслан Зубик додав, що волонтерському штабі є члени інших фондів, які допомагають, наприклад одягом, годують людей та роздають продукти (біля кафе «Вітання»).

"Все організовано дуже чітко. Наш штаб не планує закінчувати свою роботу після пандемії, ми плануємо розвиватись і далі, і запрошуємо до нас всіх охочих", - підсумував Руслан Зубик.

Архівна стаття, записана 13 травня 2020 року.

Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо
1/2

Як вже повідомляло Гал-інфо, лікарі проекту “COVчег” перевірили Львівський геріатричний пансіонат на COVID-19.

Нагадаємо, що Львівська “Домашня опіка” подякувала благодійникам COVчег за підтримку.

Зазначимо, що на початку карантину частину масок від меценатів благодійного проекту "COVчег" вже передали Академії сухопутних військ, де Медична служба навчального закладу розподілить 1000 штук багаторазових засобів індивідуального захисту між військовослужбовцями та вихованцями академії.

Згодом, у травні, передали маски сестрам згромадження св. Йосафата, які у Львові.  Зокрема, сестра Климентія Луків зі Згромадження св. Йосафата переконана у тому, що церква завжди була і залишається безпечним місцем для людей.

Також, минулого тижня, отель Микола Биляк від імені Комітету передав понад тисячу масок для медиків Львівської обласної клінічної лікарні.

Додамо:

"Церква завжди була і залишається безпечним місцем для людей. Дякуємо Міжконфесійному комітету медичної і соціальної допомоги та Шпиталь Шептицького за надані багаторазові маски для Родинного дому "Покрова" (що діє при згромадженні Салезіяни Святого Івана Боско, УГКЦ) в рамках реалізації благодійної програми COVчег", - повідомили в Офісі розвитку СДБ.

Довідка Гал-інфо. 29 березня священнослужителі всіх конфесій за участі громадських організацій підписали меморандум про співпрацю та створили "Екуменічний комітет медичної та соціальної допомоги", який запроваджує благодійну програму "COVчег".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ