Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати Львова звертаються до НАБУ через понад сотню незаконних забудов

Депутати Львова звернулися до керівника Національного антикорупційного бюро України з проханням відкрити провадження, розслідувати корупційних дій посадовців Львівської міської ради щодо незаконних забудов. Відповідну заяву учора, 6 квітня, під час засідання сесії Львівської міської ради озвучив голова фракції УГП, депутат Тарас Чолій.

За його словами, щодня у Львові зростає соціальна напруга серед мешканців.

«І справа не у смітті, яким засипані вулиці міста. Цього разу мова йде про руйнування міста. Мало не кожного тижня ми дізнаємося про чергове незаконне будівництво або руйнування пам`яток архітектури. На сьогодні таких скандальних забудов у місті є вже понад сотня. Така будівельна вакханалія навіть привела до формування громадського руху «Народна дія», який бореться проти цих незаконних забудов. Проте, як не прикро, ця боротьба схожа на боротьбу з вітряками. Воюючи з наслідками, громада не завжди усвідомлює, що причини сидять в кабінетах Львівської міської ради і мають конкретні прізвища», - заявив Чолій.

Як приклад він навів будівництво на вул. Чайковського, 31, яке міська влада публічно визнала незаконним.

«Під час пленарного засідання в лютому 2016 року міський голова навіть дав доручення подати справу до суду, а Лілія Онищенко заявила про підробку свого підпису на документі. Однак за понад рік часу міська влада не спромоглася зробити нічого, щоб зупинити це будівництво. Незважаючи на те, що будівництво триває без оформлених документів на землекористування, на підробку документів, приписи про зупинення робіт, скасування Декларації, - в січні цього року міська будівельна інспекція, очолювана Володимиром Цабаком, зареєструвала нову декларацію про початок будівельних робіт», - сказав Тарас Чолій.

Ще один яскравий приклад, за його словами, - будівництво у парку «Знесіння» великого житлового комплексу, яке спровокувало цілу хвилю громадського невдоволення та протестів.

«Спочатку міська рада виділила забудовнику чужу земельну ділянку, потім затвердила Містобудівні умови та обмеження, а тепер, коли вже залито бетон, намагається в’яло судитися із забудовником.

Однак найбільш страшним прикладом навіть не порушень, а варварства є знищення вілли видатного львівського композитора Я. Ярославенка. Свої підписи на рішенні, згідно з яким дозволено знесення історичної пам’ятки,  поставили, зокрема, Марта Литвинюк, Олег Синютка, Гелена Пайонкевич, а підписав Андрій Іванович Садовий. Всього через 8 днів, 11 вересня 2008 року, будинок розібрали до основи. І от 27 березня вже цього року виконком вдруге затвердив містобудівні умови та обмеження для будівництва на місці вілли багатоквартирного житлового будинку. І це незважаючи на чинне рішення суду про відбудову пам’ятки. А виніс це рішення на розгляд виконкому начальник управління архітектури Юліан Чаплінський», - сказав Тарас Чолій.

Він наголосив: «Мають місце неодноразові факти “погодження” та видачі містобудівних умов і обмежень виконкомом Львівської міської ради на вже збудовані чи такі, що будуються з порушеннями, об'єкти. Зокрема, таким чином було “узаконено” будівництво житлового комплексу на вул. Шевченка, 60, будинку на вул. Скнилівській, 65а,  будинку на вул. Кокорудза (Антоновича 31), житлового комплексу “Парус” на вул. Липинського, 28».

Тарас Чолій переконаний, що наведені приклади свідчать про посадові зловживання та системну корупцію у сфері містобудування у Львові. Тому ініціював звернення до керівника Національного антикорупційного бюро України з проханням відкрити відповідні провадження, розслідувати наведені приклади корупційних дій та притягнути винних осіб до відповідальності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ