Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держекоінспекція фіксуватиме екологічні порушення за допомогою аерокосмічної зйомки

Державні природоохоронні органи фіксують істотне збільшення порушень природоохоронного законодавства в останні п'ять років.

Нераціонально використовуються природні ресурси. З'являються незаконні піщані і гравійні кар'єри, рубають ліси, браконьєрство знищує водні живі ресурси. Все це веде до знищення цілих екосистем. Непродумана людська діяльність викликала процеси зміни клімату, які ризикують стати незворотними. Глобальне потепління в нашій країні змістило кліматичні пояси на 250 кілометрів. Протягом останніх чотирьох років спостерігається катастрофічне маловоддя, річки наповнюються не більше 70% від норми, що спричинило опустелювання територій. В першу чергу це торкнулося південних областей: Миколаївської, Херсонської, Одеської.

На погіршення здоров'я людей в основному впливає забруднення повітря і води.

-         Загальновідомо, що ліс є не просто скупченням дерев, а це складна екосистема, яка об'єднує рослини, тварин, гриби, мікроорганізми. Ліс впливає на клімат, стан питної води, чистоту повітря. Ліс - це оазис життя, яке вважається зеленими легенями планети. Не буде його, життя людини на планеті Земля стане практично неможливим. Спека, суховії, пилові і піщані бурі, смерчі й урагани, тайфуни і цунамі з катаклізмів перетворяться в звичайну щоденну погоду. Одні країни просто випалить сонце і їх території перетворяться на пустелю, інші води Океану затопить... І ця похмура перспектива може наступити якщо людина продовжить знищувати навколишнє природне середовище – каже голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков.

Загальновідомо, що без їжі людина зможе прожити 70 днів, без води організм проіснувати від 3 до 8 днів, а без повітря - 5-10 хвилин.

Завдяки фотосинтезу ліси дарують нам кисень для дихання, поглинаючи при цьому вуглекислий газ.

Фахівці Національної екологічної ради України наголошують: «Лісові території захищають ґрунт від процесів ерозії, запобігаючи поверхневому стоку опадів. Ліс начебто губка, яка спочатку накопичує, а потім віддає воду струмкам та річкам, регулює стоки вод з гір на рівнини, запобігає повені. Кожне дерево акумулює навколо себе до 400 літрів води. Ми щорічно можемо спостерігати, до чого призводить неконтрольована вирубка лісу в Карпатах. Ерозія ґрунту, що розвивається після вирубки, призводить до повеней. Вода, яка не стримується деревами, змітає все на своєму шляху. Приносячи мільйонні, а іноді і мільярдні збитки господарствам».

СО2 має властивість надовго затримуватися в атмосфері. Єдиний вихід - різко знизити його викиди, а також збільшити площу зелених насаджень, які поглинають шкідливі домішки і насичують повітря киснем.

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі більше 3000 лідерів з 117 країн одноголосно підтримали амбітну ініціативу по висадці в різних країнах світу одного трильйона дерев, що разом зі зменшенням на 50% викидів в атмосферу парникових газів повинно зупинити зростання температури на землі і значно очистити атмосферу від шкідливих домішок. Площа в майбутньому висаджених дерев буде приблизно дорівнювати території Австралії, що, на думку вчених і лідерів країн, є цілком здійсненним завданням.

Наша країна теж приєдналася до цієї ініціативи. Зокрема столична влада вирішила висадити понад мільйон дерев.

Дана ініціатива своєчасна і, поза всяким сумнівом, дуже актуальна. За оцінками вчених на планеті щорічно вирубують понад 15 млрд дерев! Але за той же час виростає всього 5 млрд... У нашій країні в 2019 році вирубали ліс на території 450 тисяч гектар... в той же час посадили саджанці всього на 42 тисячах гектарів. Нескладно підрахувати, що в майбутньому настане день, коли взагалі не залишиться великих рослин.

Розуміючи всі виклики, які сьогодні стоять перед органами природоохорони, та продовжуючи розпочаті реформи, Державна екологічна інспекція України для більш оперативної і ефективної протидії порушенням природоохоронного законодавства, спільно з Академією післядипломної освіти при Міністерстві охорони довкілля і природних ресурсів України, має намір створити Центр по фіксації екологічних порушень за допомогою аерокосмічної зйомки.

-         Це буде суттєвий прогрес у роботі. За допомогою аерокосмічних знімків, здійснених під час зондування, Держекоінспекція зможе:

виявляти незаконні розробки кар’єрів, масові вирубки лісу та інші екологічні порушення; фіксувати транспорт, на якому пересувались порушники; оцінювати загальну екологічну ситуацію в ретроспективі, порівнюючи знімки за різні періоди; проводити інвентаризацію та оцінку якості земель. Все це дозволить Держекоінспекції точніше фіксувати злочини проти довкілля та швидше знаходити винуватців. А ретроспективний аналіз допоможе зрозуміти, на яких територіях потрібно проводити посилений контроль - пояснив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ