Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Добродомов спростував звинувачення медіахолдингу ZIK у привласненні назви «Народний контроль»

Нещодавно телеканал ZIK поширив інформацію, що колишній гендиректор телеканалу Дмитро Добродомов та його прибічники для досягнення своїх політичних цілей намагаються використати назву відомого журналістського проекту "Народний контроль".

Зокрема, 19 червня медіахолдинг ZIK поширив таку заяву :

«Колишній гендиректор телеканалу Дмитро Добродомов та його прибічники для досягнення своїх політичних цілей намагаються використати назву відомого журналістського проекту, створеного телеканалом ZIK. Медіа-холдинг ZIK вважає це шахрайством і прихованим рейдерством. Якою б мовою і з якими б приписками бренд «Народний контроль» не писали – у більшості громадян він асоціюється саме з телеканалом ZIK, до якого пан Добродомов на сьогодні не має жодного відношення. ZIK змушений заявити про це, оскільки Д. Добродомов відкрито озвучив наміри брати участь у виборчих перегонах до місцевих рад зі створеною ним партією, у назві якої є словосполучення «Народний контроль».

ZIK же залишається рівновіддаленим від усіх партій та рухів, відтак вважає неприпустимим маніпулювання думкою громади з використанням створеного телеканалом бренду «Народний контроль».

Інформуємо громадськість про юридичний та моральний аспекти справи.

У січні 2015 року вже повідомлялося про випадки незаконного використання бренду «Народний контроль» з боку сторонніх осіб, що намагалися завдати шкоди діловій репутації телеканалу ZIK та ввести в оману громадськість.

Зокрема, у грудні 2014 року ці особи, прикриваючись іменем ТзОВ-ТРК «Міст-ТБ», що здійснює мовлення під логотипом ZIK, налагодили випуск друкованого видання «Народний контроль», де замовником на останній сторінці незаконно було вказано саме ТзОВ-ТРК «Міст-ТБ» з юридичною адресою м. Львів, Сихівська, 8.

Крім того, у січні 2015 року в ефірі Львівської ОДТРК (ТРК «Львів») вийшла передача під назвою «Народний контроль». І це при тому, що жодних угод, дозволів чи будь-яких погоджень на здійснення публічного поширення серед значної телеаудиторії згаданого інтелектуального продукту ТзОВ-ТРК «Міст-ТБ» ані Львівській ОДТРК, ані іншим мовникам не надавало.

Згодом, після звернення ТзОВ-ТРК «Міст-ТБ» до правоохоронних органів, назву передачі та друкованого видання трансформують у «Громадський рух «Народний контроль». Водночас зафіксовано випадки, коли учасники проекту неправомірно продовжували використовувати мікрофони з логотипом «Народного контролю» ZIKу, чим обманювали людей. Зокрема, у квітні 2015 року на громадських слуханнях у Львівській міськраді щодо зростання тарифів у маршрутках було помічене використання мікрофонів з логотипом «Народного контролю» ZIKу, а особи, які не мали жодного відношення до телеканалу, представлялися журналістами проекту «Народний контроль».

Зафіксовані непоодинокі випадки, коли бренд «Народний контроль» людьми Добродомова використовувався для отримання політичних дивідендів. У березні на пр. Свободи у центрі Львова були розміщені намети «Народного контролю», де роздавали політичну агітацію. До встановлення цих наметів ТзОВ-ТРК «Міст-ТБ» також не мало ніякого відношення.

У Львові та в Західній Україні можна побачити численні випадки використання товарного знака «Народний контроль» на зовнішній рекламі – білбордах та сітілайтах – без згоди власника – ТзОВ-ТРК «Міст-ТБ».

Журналістський проект «Народний контроль» виходив на телеканалі ZIK упродовж 2014 року. Єдиним власником права інтелектуальної власності на передачу та інші об’єкти інтелектуальної власності, що пов’язані з нею, є телеканал ZIK.

Ще у листопаді 2014 року ТОВ «Народна команда «ФК «Карпати» та ТзОВ-ТРК «Міст ТБ» подали заявку в «Укрпатент» про реєстрацію торгової марки «Народний контроль» з графічним зображенням, які всі звикли бачити і під яким виходила в ефір однойменна передача – червоний щит, на якому розміщено напис чорними та червоними буквами «Народний контроль». Навесні цього року, на фінальній стадії процесу реєстрації, коли всі процедури були пройдені і залишився технічний аспект – публікування відомостей та внесення відповідних даних до Держреєстру, з’ясувалося, що заявку про реєстрацію схожого товарного знака подав наближений до Д. Добродомова «громадський діяч» Андрій Мисик.

А 4 червня 2015 року А. Мисик звернувся із позовом у Солом’янський суд Києва з вимогою визнати незаконним рішення Державної служби інтелектуальної власності України про реєстрацію знака для товарів і послуг за ТОВ «Народна команда «ФК «Карпати» та ТзОВ-ТРК «Міст ТБ» та попросив суд заборонити реєстрацію до розгляду справи по суті. 9 червня суд виносить відповідну ухвалу про забезпечення позову.

Виглядає на те, що колишні працівники телеканалу ZIK Д. Добродомов та А. Мисик намагаються у рейдерський спосіб узаконити за собою бренд «Народного контролю», створений телеканалом ZIK для журналістського проекту, а не для партій. Адже саме «журналістськими розслідуваннями» зараз прикривають сумнівні політичні проекти. Навесні цього року було зареєстровано партію «Громадський рух «Народний контроль», лідером якої називає себе Д. Добродомов. При цьому як символіку партії використано добре знайомий бренд ZIKу.

З метою захисту законних інтересів та притягнення порушників до відповідальності у березні 2015 року ТзОВ-ТРК «Міст-ТБ» скерувало звернення до правоохоронних органів.

Львівська міліція розпочала кримінальне провадження щодо незаконного використання сторонніми особами торгового знака «Народний контроль». Сихівський РВ міліції Львова 17 березня вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 229 (Незаконне використання товарного знака) ККУ. Однак, змушені констатувати: слідство проводиться вкрай мляво, винуватці крадіжки інтелектуальної власності не те що не покарані, їх навіть не допитали у справі.

Тим часом Д. Добродомов, який став нардепом за підтримки «Блоку Петра Порошенка», вже заявив про вихід з однойменної фракції та про похід на місцеві вибори зі загаданою вище власною політичною силою, яка зараз масово рекламується на білбордах по всій Західній Україні і має велику підтримку на «Інтері» та 112 каналі – телеканалах, які громадська думка пов’язує із «сім’єю» Януковича. До слова, на сьогодні зовнішня реклама такого формату та обсягу по всій Західній Україні вартує близько 100 тис. доларів на місяць.

ZIK наголошує, що продовжує твердо стояти на державницьких засадах, залишається рівновіддаленим від усіх партій та рухів та вважає неприпустимим маніпулювання думкою громади з використанням створеного телеканалом бренду «Народний контроль».

Відтак, сьогодні, 22 червня, народний депудат Дмитро Добродомов та керівник ГО «Громадський рух «Народний контроль» Андрій Мисик відповіли:

«Днями сайт інформаційної агенції ZIK оприлюднив анонімну заяву (вона підписана структурою, якої не існує юридично, й, очевидно, у такий спосіб уникає відповідальності за свої слова), в якій зазначені безпідставні та юридично нікчемні звинувачення на адресу «Громадського руху «Народний контроль» та його засновників – народного депутата України Дмитра Добродомова та керівника ГО «Громадський рух «Народний контроль» Андрія Мисика.

Єдина правда в «анонімці» - після обрання народним депутатом України Дмитро Добродомов більше не має жодного стосунку до медіа-холдингу ZIK, де раніше займав посаду генерального директора.

Щодо того, з ким асоціюється програма «Народний контроль», яка певний час виходила в ефіріZIKу, повідомляємо наступне: ініціатором і співвиробником телепроекту була ГО «Громадський рух «Народний контроль», утворена раніше, аніж на ZIKу зʼявилася програма журналістських розслідувань, автором та ведучим якої був саме Дмитро Добродомов. Зважаючи на це, державна служба інтелектуальної власності України видала Дмитру Добродомову Свідоцтво про реєстрацію авторських прав №58886 на телепередачу «Народний контроль». А голова ГО «ГР «Народний контроль» Андрій Мисик отримав Патент цієї ж організації за номером 29435 на логотип програми, який використовується у всій візуальній продукції «Народного контролю». Відтак наголошуємо, що у своїй діяльності ми використовуємо зареєстровані у відповідний спосіб концепції, ідеї та логотипи.

Окрім цього, творчий колектив, який працював над випусками програми «Народний контроль» на ZIKу, тепер продовжує виготовляти проект у рамках діяльності «Громадського руху «Народний контроль» і здійснює свою діяльність згідно чинного трудового законодавства. Програма транслюється в ефірі популярних регіональних телеканалів України на підставі угод, укладених згідно існуючого законодавства із дотриманням вимог щодо авторських прав та інтелектуальної власності. Натомість автори «анонімки» не надають і навіть не згадують жодного документу, який би підтверджував оприлюднені ними претензії.

Найбільшої абсурдності ситуації надає втручання футбольного клубу «Карпати» до дискусії про авторські права на телепрограму «Народний контроль». Ця юридична особа ніколи не мала жодного стосунку до виготовлення програми «Народний контроль». Безпідставність та нікчемність претензій «футболістів» є очевидною навіть для відповідних судових та правоохоронних інстанцій.

Політичні звинувачення, що їх висувають автори «анонімки», напевно, варто скерувати на адресу теперішнього керівництва телеканалу. Саме «генеральний директор» медіа-холдингу ZIK Ігор Дедишин є діючим депутатом Львівської міської ради, куди був обраний за партійним виборчим списком Партії Регіонів.

Складається враження, що всі ці інсинуації зумовлені прагненням їхніх авторів бодай у якийсь спосіб впливати на суспільно-політичні процеси. Особливо цинічним виглядає те, що спроба кинути бодай якусь тінь на репутацію «Народного контролю» виникла у час, коли громадський рух переростає у широку платформу для обʼєднання постмайданівських середовищ, громадських активістів, волонтерів.

Навіть попередня інформація, що відома станом на сьогодні, дає підстави стверджувати: брудна гра проти «Громадського руху «Народного контролю» відбувається на замовлення політичних сил, які після подій останнього часу опинилися в глибокому «політичному офсайді» та яким український народ показав «червону картку».

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ