Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Директор НБУ та голова правління страхової компанії розповіли Finance.ua про зміни в автоцивілці

В Україні, згідно із законодавством, автоцивілка (ОСЦПВ) є обов'язковим видом страхування для всіх власників транспортних засобів. До того ж, згідно актуальних даних про автоцивілку, з 1 січня 2025 року в дію вступає новий закон про автоцивілку. Саме про нього дізнались експерти з Finance.ua. Відео інтерв’ю ви можете подивитись тут 

В розмові були зачеплені дуже важливі та гострі питання сьогодення, а саме: 

  • Якою буде нова  вартість Автоцивілки?
  • Як буде відбуватись процедура відшкодування?
  • Що чекає на пільговиків?
  • Франшизі бути? 

Зайдемо трішки наперед та зазначимо, що в інтерв'ю Finance.ua з'ясувало що з 1 січня 2025 року:

  • збільшаться  ліміти відшкодування - до 2 млн. гривень за шкоду майну та  за шкоду здоров'ю і життю – до 1 мільйона гривень.
  • володарі авто отримуватимуть відшкодування від страхової компанії, де вони оформлювали автоцивілку.

Сергій Савчук одразу наголосив на невідповідності виплат по завданій шкоді авто з реальністю, яка є сьогодні. Автоцивілка, за його словами, та всі закони які були прийняті раніше, дуже застаріли та потребували більшої модернізації та покращення умов в першу чергу для автовласників. А саме розмір відшкодування після найпоширенішої проблеми, в разі ДТП, набагато нижчий від очікуваної автовласникам. 

Незважаючи на реліз нових підходів в новому законі, який буде мати в собі відчутні зміни, система підрахунку відшкодування залишається незмінною. 

“Здебільшого автовласники думають, що автоцивілка потрібна лише для поліцейський”, - каже Сергій Савчук, директор департаменту методології НБУ. Як більшість населення України знає, це дуже зручний інструмент для отримання реального відшкодування за заподіяну шкоду авто на дорозі. 

Наразі страхове відшкодування буде мати такий принцип: повернення стану авто до того становища, яке було на момент ДТП. Орім цього Сергій знаначає, що автовласникам більше не доведеться дуже довго очікувати виплати від страхових компаній за заподіяну шкоду. Ця процедура буде мати більш прискорений темп. Більше про новий закон дізнайтеся з відео інтерв'ю. 

Важливо згадати про те, що все ж таки існують певні категорії громадян, які звільнені від обов'язкового оформлення цього виду страховки.

Хто не зобов’язаний оформлювати автоцивілку

  • Учасники бойових дій та інваліди війни. Ця категорія має право керувати власним транспортним засобом без автоцивілки, за умови, що вони мають при собі відповідне посвідчення.
  • Інваліди І групи. Автоцивілка для інвалідів, які можуть самостійно керувати транспортним засобом, що належить їм, не є необхідною.
  • Особи, які керують транспортним засобом, що належить інваліду І групи, у його присутності. Ці особи також можуть не оформлювати автоцивілку, але за умови, що вони їздять разом з інвалідом І групи, який є власником транспортного засобу.
  • Постраждалі учасники Революції Гідності. Ця категорія осіб має право на пільгове оформлення автоцивілки, але за бажанням може бути звільнена від її обов'язкового придбання.

Важливо зазначити

Звільнення від обов'язкового страхування не означає, що воно не рекомендується. Навіть пільговим категоріям осіб не завадить мати автоцивілку, адже вона захищає їх від фінансових витрат у разі ДТП. Якщо пільговик, який не має автоцивілки, стане винуватцем аварії на дорозі, він буде зобов'язаний самостійно відшкодувати постраждалим завдані збитки, що зазвичай бувають значно більшими за вартість ОСЦПВ. 

Які є пільги та наслідки нехтування автострахуванням

Пенсіонери чи інваліди II групи, не звільнені від обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності, проте вони мають право на знижку 50%. До цієї категорії громадян також входять українці, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Решта громадян зобов’язана мати дійсну автоцивілку, адже відсутність ОСЦПВ карається штрафом. Розмір штрафу наразі становить 425 грн, а за повторне порушення протягом року - 850 грн.

Де оформити автоцивілку

Оформити автоцивілку можна в онлайн-режимі на сайтах страхових компаній або в офлайн офісах. При оформленні автоцивілки потрібно мати при собі:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • техпаспорт на транспортний засіб;
  • водійське посвідчення. 

При оформленні ОСЦПВ на вартість страхування впливає тип транспортного засобу, об'єм його двигуна та термін дії страхування. Часто на ціну також впливає наявність франшизи, тобто суми, яку вам потрібно буде заплатити з власної кишені в разі ДТП. 

Пам'ятайте, що знання закону та відповідальне ставлення до керування транспортним засобом допоможуть вам уникнути неприємностей на дорогах. Автоцивілка - це не просто формальність, а запорука вашої фінансової безпеки в разі ДТП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ