Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Геращенко: авторів "Миротворця" тепер захищатиме закон

Геращенко: авторів "Миротворця" тепер захищатиме закон. Повідомило видання BBC Україна.

"З сьогоднішнього дня сайт центр "Миротворець" myrotvorets.center і всі його дзеркала вважаються електронними засобами масової інформації", - говориться у повідомленні центру на Facebook.

Там також повідомили, що найближчим часом внесуть відповідні зміни у розділ, де описується місія організації.

Наразі там вказується, що центр "Миротворець" "є незалежною недержавною організацією, створеною групою вчених, журналістів і фахівців з питань дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, світу, безпеки людства та міжнародного правопорядку, що займаються творчою, науковою та журналістською діяльністю".

"Ми вирішили стати ЗМІ керуючись тими мотивами, якими керувалися всі чинні сьогодні ЗМІ. Нічого нового. Всі ЗМІ і їхні співробітники їх знають", - відповіли у "Миротворці" на запитання ВВС Україна про причини такого кроку.

Водночас депутат Антон Геращенко, який підтримує зв'язок із авторами "Миротворця", пояснив: "Це зроблено для того, щоби прирівнятися з іншими інтернет-проектами в Україні, які не мають офіційної реєстрації, але вважаються засобами масової інформації... Вони з сьогоднішнього дня є журналістами і мають захищатися законом".

"В Україні немає закону про інтернет-ЗМІ, тому будь-хто, хто створив сайт, може вважатися інтернет-журналістом і користуватися правами вільної преси", - додав політик в коментарі ВВС Україна.

У Державному реєстрі друкованих ЗМІ та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності сайт "Миротворець" не значиться.

Раніше повідомлялося про те, що центр може зареєструватися як медіа в іншій країні - з міркувань безпеки. У відповіді ВВС Україна представник "Миротворця цю інформацію не коментував, однак Антон Геращенко припустив, що такий варіант можливий.

"Ми керувалися й будемо керуватися виключно вітчизняним законодавством", - додали у "Миротворці".

Керівник правових проектів Інституту масової інформації Роман Головенко такі зміни оцінив позитивно: "Такий статус принаймні дозволяє з ними вести цивілізований діалог. Буде суб'єкт, який відповідає за цей сайт, будуть контакти, стане можливим до них юридично апелювати".

"Вони зможуть оформити журналістські посвідчення, акредитуватися при органах влади тощо. У етичній площині, можливо, буде якась редакційна політика, перевірка інформації", - додав медіаексперт.

Водночас Антон Геращенко зазначив, що на судові позові у "Миротворці" не очікують, "тому що вони не зареєстровані офіційно, але називають себе електронним ЗМІ".

На сайті центру опубліковані дані про людей, яких підозрюють у співпраці з сепаратистами самопроголошених "ДНР" та "ЛНР". Базу "Миротворця" можуть поповнювати читачі.

Навесні "Миротворець" також виклав інформацію про журналістів, які отримували акредитацію у невизнаних "республіках", що спричинило резонанс у медіаспільноті.

Через скандали ресурс заявив про закриття, але пізніше відновив роботу. У центрі тоді заявили, що свою підтримку "Миротворцю" висловили добровольці, військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії та прикордонники, а також "найкращі" співробітники СБУ та МВС, волонтери та "патріотично налаштовані журналісти".

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ