Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ГО "Меморіал" імені Василя Стуса: Міносвіти грає з українськими школярами в російські ігри?

Днями ГО "Меморіал" імені Василя Стуса з’ясувала, що не зважаючи на реформування загальної середньої освіти в Україні, у вітчизняних школах за підтримки МОН України усе ще тривають конкурси та ігри, які були впроваджені екс-міністром Дмитром Табачником. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав голова Львівського осередку правозахисної організації Роман Гунда.

В першу чергу йдеться про конкурси творчого об'єднання "Сонячник" яке є філією російського ТО "Подсолнух" в Україні. Конкурси "Сонячника", за часів Табачника, були внесені до Державної цільової соціальної програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти на період до 2015 року. У 2014 році програму Табачника скасували. Однак левова частка конкурсів партнерів екс-міністра залишилася в програмах оновленого МОН. При цьому програми стали платними для батьків українських школярів.

У своїму пості Роман Гунда зазначив: " Ініціативи ТО «Соняшник», які проходять під патронатом МОН, є абсолютною копією конкурсів ТО «Подсолнух» для школярів, що розроблені та впроваджуються в Росії. А керівник проектів українського «Соняшника» Руслан Шаламов певний час працював керівником аналогових проектів у Росії. Крім того, конкурси «Соняшника-Подсолнуха» супроводжуються різними брошурками та методичками, які є абсолютно ідентичними в російській і українській версіях", обурився правозахисник.

ГО «Львівська обласна організація Всеукраїнської правозахисної організації “Меморіал” імені Василя Стуса» вже поінформувала Міністерство освіти і науки України про цю інформацію та чекає офіційних відповідей на болючі питання:

1. Чому в Україні, незважаючи на вже четвертий рік військового конфлікту на Сході, анексію Кримського півострова, офіційне визнання Росії країною-агресором, школярі продовжують навчатися (проходити попередню атестацію ЗНО, брати участь в іграх та конкурсах) за матеріалами, розробленими у ворожій країні?

2. Чому ігри, конкурси, програми ТО «Соняшник», які повністю копіюють російські аналоги, проводять в українських школах за підтримки Міністерства освіти і науки України?

3. Чому програми ТО «Соняшник» за підтримки МОН України в українських школах реалізовуються за нелегітимними, недійсними на сьогодні постановами та наказами, які підписав екс-міністр Дмитро Табачник?

4. Чому нинішні фахівці МОН досі не перевірили програми «Соняшника» на предмет невідповідностей Закону про заборону ввезення та поширення в Україні друкованої продукції, що має антиукраїнський характер?

Голова Львівського Меморіалу додав що він із нетерпінням чекає на фідбек від міністра Гриневич, яка багато розповідає про реформу вітчизняної системи освіти та впровадження інноваційної європейської моделі в нашій країні . Крім того, Львівський Меморіал запросив Міністерство освіти України до відкритого діалогу з суспільством щодо пошуку шляхів оперативного перегляду навчальних програм для українських школярів та заборони поширення в українських навчальних закладах російської інтелектуальної та ідеологічної продукції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ