Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громади Старосамбірського району відмовилися приймати львівське сміття

Старосамбірська міська рада власного полігону твердих побутових відходів немає. Користується сміттєзвалищем, що знаходиться на території Стрільбицької та Старосолянської громад. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

Депутат Старосамбірської  районної ради Мирон Пацай прокоментував Гал-інфо громадські обговорення, які відбулися з цього приводу.

"Важко його назвати смвттєзвалищем чи полігоном, бо дозвільних документів немає, - каже Мирон Пацай, - а отже й немає дозволу завозити на цю територію тверді побутові відходи. Утім, нікому не заважали експлуатувати це сміттєзвалище. Загострення ситуації з відходами почалось після того як депутат райради Ігор Лазірко прямуючи додому до Старої Солі зауважив, що на сміттєзвалище заїзджають  двадцятитонні вантажівки.  Він одразу викликав міського голову Старого Самбора Ігора Трухима, Голову Старосамбірської Рда Ореста Бонка. Сконтактувались по телефону з головою райради Тетяною Терлецькою та викликали поліцію. Як виявилось про можливий завіз львівського сміття з посадовців було відомо лише Оресту Бонку.

 Цей та  інші випадки несанкціонованого вивозу сміття у район активізували людей, тому депутат міськради свободівка Олена Масальска ініціювала громадські обговорення в Старому Самборі. 

Такі ж слухання провели в Стрільбичах та в Старій Солі.

Більшість виступаючих категорично висловлювались що до можливості допомоги Львову. Головними аргументами проти були великі об'єми завозу, невпорядкованість території сміттєзвалища, недослідженість поверхневих вод та забрудненість навколишнього середовища.

Лише представники Самопомочі Андрій Волощак, Ігор Жук та Володимир Вишиваний запроповнували все ж завозити сміття. Їхня аргументація полягала в тому, що Старий Самбір може заробляти гроші на завозі сміття. Така позиція Самопомочі ледь не спричинила сутички в Міськраді. Однак рішення було прийняте не завозити.

Такі ж рішення були прийняті стрільбичанами та старосолянами. В Старій Солі навіть лунали думки що до утворення власного комунального підприємства, яке  б господарювало на території сміттєвого полігону. Однозначно, є зрозумілим, що впорядкування території сміттєзвалища має починатись з його охорони. Проте на вирішення цієї проблеми потрібно 170 тис грн у рік. Однак,  Старий Самбір та прилеглі території таких коштів не передбачали в своєму бюджеті. Тому вже ширяться чутки,що охороняти територію візьмуться добровольці, бо є небезпека подальшого несанкціонованого завозу сміття".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ