Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал  |  Надзвичайні події

Грибовицька трагедія: як це було і хто винен?

Сьогодні, 31 травня, під час засідання сесії Львівськоі міської ради депутати заслухали інформацію щодо ситуації на Грибовицькому сміттєзвалищі. Жоден представник Львівської міської ради на звіт не прийшов. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

Як повідомив Олександр Харчук, в.о. директора департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА, учора, 30 травня, близько 15.00 стався зсув сміття на Грибовицькому сміттєзвалищі, в результаті якого під завалами поховало 3 рятувальника і, очевидно, - одного цивільного. 

"Це 300 тис. куб. м сміття, і уся ця маса полетіла вниз з висоти майже 90 метрів. В результаті втратили зв'язок із трьома рятувальниками, а також до цього часу поки не встановлена доля ще одного працівника ЛКП "Збиранка". Наразі зв'язку немає", - сказав Олександр  Харчук. 
Він додав, що триває ряд заходів з пошуку постраждалих: "Через великий обсяг робіт пошук проводять шляхом переміщення великої маси сміття". За його словами, в результаті пошукової операції пересипано майже 7 тис.кубометрів сміття. Через грозу і дощ роботу в першій ночі довелось зупинити, але вранці пошукову операцію продовжили.



"Друге питання - це укріплення дамб на озерах інфільтратів. Під час динамічного удару пішла хвиля і благо, що вистояли дамби, хоч і зазнали пошкоджень. Тепер їх укріплюють", - сказав  Олександр  Харчук.
 Ще одним напрямком роботи є сприяння розслідуванню кримінальної справи, яка порушена за фактом цієї події.

Начальник ГУ ДСНС у Львівській області Сергій Дмитровський розповів, що перші підрозділи рятувальників прибули на сміттєзвалище ще в неділю і почали працювати на пожежі.

"За добу пожежу ліквідували. Потім поміняли особовий склад. Роботи були ускладнені через складний рельєф місцевості. Найближча водойма-гідрант - це гостинцями "Варшавська", майже за 3 км від місця події. На ранок пожежу було ліквідовано. Останніми на місці залишилися рятувальники Жовківського району. Вони опинилися під завалом. Щоб ви розуміли, висота сміттєзвалища більше як 30 метрів. Площа 30 тис. кв м. Загальна кількість сміття - більше як 100 тис. кубометрів. Ми ділимо все на сектора, і кожен опрацьовується", - сказав він.

За його словами, спеціально навчені собаки не можуть спрацювати, через те, що на сміттєзвалищі вони не можуть взяти слід.

"Тепловізорі теж не дають результату, бо температура є значною. Роботу треба було тимчасово припинити, бо через дощ була знову загроза зсуву. У загрозливому стані на цей час перебуває ліва частина верхівки сміттєзвалища. Роботи продовжуються, і вони не будуть зупинятися, аби тільки погода нам сприяла", - сказав Дмитровський.

Він додав, що курсантів не залучають до рятувальної операції, вони працюють тільки на укріпленні дамби: "Вони не беруть участі в пошуковій операції. Курсанти наповнюють мішки для зміцнення дамби".

"За фактом зсуву порушено кримінальне провадження. Версії розглядають різні, тривають слідчі дії", - сказав Дмитровський.

Прокурор Львівщини Віталій Мякішев доповів, що за фактом трагедії було зареєстроване кримінальне провадження і проводяться першочергові слідчі дії.

"Думаю, що буде дна відповідна оцінка як діяльності комунального підприємства, так і Львівської міської ради. Ще в 2013 році прокуратура була пред'явила позов до Львівського адміністративного суду в частині бездіяльності міської ради щодо створенню нового полігону сміття та будівництва сортувального комплексу. Судом позов був задоволений, але апеляційний суд скасував рішення першої інстанції. Ми подали касацію, але суд не підтримав наших позовних вимог", - сказав прокурор.

Він зазначив, що через такі рішення суддів прокуратура звернеться до кваліфікаціної дисциплінарної комісії.
Начальник ГУ Нацполіції у Львівській області Дмитро Загарія зазначив, що за фактом цієї трагедії порушено кримінальне провадження і створена слідчо-оперативна група. 

"Поліція забезпечує охорону громадського порядку на місці пригоди. На жаль, ті дії, які проводяться, відповідей поки що не дають. Ми будемо вилучати усі документи, які стосуються сміттєзвалища, за всю історію його існування. Висновки слідчого будуть залежати від висновків багатьох фахівців, які до цього причетні. Висновки будуть покладені в основу обвинувального акта", - сказав Загарія.

Відповідаючи на запитання депутатів, Сергій Дмитровський підтвердив інформацію, що керівник Жовківського ДСНС з учорашнього дня з обіду на лікарняному. "В людини піднявся тиск. Він повідомив мене, що перебуває в лікарні", - сказав Дмитровський. Він також спростував заяву міського голови Львова Андрія Садового, що  причиною обвалу стали дії працівників ДСНС.

"Я стверджую, що подача води на ліквідацію пожежі зупинилася о 8.00, до 14.54 точна година обвалу, зрушень не було. Роботи були лише зі збору обладнання. 64 чоловіки працювали на самому схилі, бо ніяка техніка туди не дійде. У мене є друга версія і про неї знають відповідні органи. Якщо вона підтвердиться, то буде одразу зрозуміло, чому це сталося", - сказав Дмитровський.

Він наголосив, що нині є ще одна загроза обвалу, адже тріщина на лівій стороні сміттєвого насипу за 2 хв розкололася на 6 см.

"Але ми не можемо зупиняти роботи. Була зменшена кількість особового складу, посилена увага щодо оповіщення про загрозу, щоб гарантувати своєчасний відхід", - сказав Дмтровський.

Пошуково-рятувальна операція триває.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ