Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Хорватія запропонувала поділитися досвідом реінтеграції окупованих територій

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович у перебігу візиту до Києва запропонував Україні поділитися досвідом реінтеграції окупованих територій, повідомили перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко і пресова служба Кабінету міністрів України. Про це повідомило радіо "Свобода".

Як заявив хорватський прем’єр на зустрічі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, Хорватія мала досвід окупації частини територій на початку 1990-х років. «Ми єдиний член Європейського союзу, який може зрозуміти безпекову ситуацію в Україні, в якій вона сьогодні перебуває», – сказав Пленкович.

Уряд Хорватії призначив заступника міністра закордонних та європейських справ країни керувати робочою групою, що включила фахівців, які безпосередньо займалися процесом мирної інтеграції Подунав’я до території Хорватії та мають великий досвід для того, щоб допомогти Україні в цьому процесі, сказав прем’єр Хорватії.

За словами Ірини Геращенко, на зустрічі з народними депутатами з різних фракцій Андрей Пленкович теж висловив ініціативу створити двосторонню групу для вивчення і впровадження досвіду щодо реінтеграції окупованих територій, повернення їх до мирного життя.

«У Хорватії розуміють, що конфлікт на Донбасі має свої особливості, він спровокований зовнішньою агресією з боку Росії, але справедливо зазначають, що після повернення територій першим питанням буде демілітаризація, реінтеграція, розмінування, гуманітарне врегулювання, інклюзивний діалог. Хорватські колеги готові ділитися своїм досвідом в усіх сферах: законодавчі питання, гуманітарні, розмінування, бюджетна і монетарна політика», – написала Геращенко у фейсбуці.

У Хорватії, де в час розпаду Югославії були значні території з переважанням сербського за національністю населення, під час Балканських воєн на початку 1990-х років місцеві серби за підтримки Белграда захопили майже третину території країни, оголосивши її «республікою Сербська Країна». 1995 року кількома швидкими операціями Збройні сили Хорватії визволили більшу частину цієї території; незначна частина, що лишилася, перейшла під управління ООН і була мирно повернена до складу Хорватії 1998 року.

radiosvoboda.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ