Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Ідеологом УПА Петро Федун, щоб не потрапити в полон покінчив з життям в криївці
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Ідеологом УПА Петро Федун, щоб не потрапити в полон покінчив з життям в криївці

23 грудня 1951 року покінчив з життям Петро Федун (псевдо – Петро Полтава, Зенон, Север), автор публіцистичних творів на теми українського націоналізму та визвольної боротьби.

Його вважають головним ідеологом ОУН та УПА. Багато повстанських та ОУНівських листівок належать авторству Петру Полтаві. Він викривав антинародність радянського режиму.

Він був заступником Голови Генерального Секретаріату Української Головної Визвольної Ради, керівником Головного осередку пропаганди Проводу ОУН, Лицар Срібного Хреста Заслуги.

Для виявлення провідників ОУН, які переховувалися в лісах Дрогобиччини та Станіславщини, Міністерство Держбезпеки залучило понад 4 тисячі офіцерів та солдат. Вони прочісували ліс, щоб викрити бункери. 

23 грудня 1951-го чекісти  виявити криївку Петра Федуна та оточити її. Чотири підпільники чинили спротив, але не бажаючи здаватись живими – перестрілялись. Трупи вбитих  підпільників привезли до Львова. Тут їх упізнали та сфотографували. За декілька днів таємно поховали.

28 грудня співробітники МДБ закопали тіла підпільників, серед них і Петра Федуна у триметровій ямі з негашеним вапном на території «об'єкта № 39» УМДБ у Львівській області. Це поховання досі не виявлене.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ