Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Італійці не підтримали змін до Конституції, Ренці оголосив про відставку

За підсумками референдуму в Італії, що відбувся 4 грудня, більшість громадян країни не підтримала реформи прем’єр-міністра Маттео Ренці стосовно змін до Конституції. 60% виборців сказали «ні» реформі і 40% – «так».

Перемогу противників реформи називають розгромною, зважаючи на високу активність італійських виборців: на дільниці прийшли майже 70 відсотків із близько 47 мільйонів громадян, які мали право голосу. З-поміж 20 областей країни конституційну реформу уряду лівоцентристів підтримали лише три регіони: Тоскана, Емілія-Романья і Трентіно Альто Адідже.

Прем'єр-міністр Маттео Ренці, лідер проєвропейської Демократичної партії, відразу оголосив про свою відставку. «За цю поразку я покладаю усю відповідальність на себе. Я хотів скоротити кількість парламентських крісел, але єдиний, хто залишився без крісла, це я», – сказав голова уряду вночі на прес-конференції. Він повідомив, що у понеділок, 5 грудня, проведе засідання кабінету міністрів, а по обіді зустрінеться з президентом Італії, щоб офіційно подати йому заяву про свою відставку.

Лідери право-популістських партій Італії заявили про перемогу демократії в Італії. Партія «Рух 5 зірок» оголосила, що вже працює над формуванням нового уряду. Партійці вимагають тепер дострокових виборів до парламенту вже навесні наступного року. Інші опоненти «Північна Ліга» і партія Сильвіо Берлусконі, хоч і на різних умовах, також виступили з аналогічними пропозиціями. Ці політичні сили підтримують Росію і є палкими прихильниками президента Володимира Путіна. Напередодні референдуму вони обіцяли домагатися скасування антиросійських санкцій з боку ЄС.Праві популісти також обіцяли проведення чергового референдуму щодо виходу Італії із зони євро.

З оголошенням прем’єра про відставку в Італії розпочинається безпрецедентна урядова криза, констатують оглядачі. Переможений чинний уряд фактично має парламентську більшість і може продовжувати роботу. Тоді як партії-переможці референдуму не в змозі наразі запропонувати альтернативу. Президент Італії Серджо Маттарелла має вирішити: призначити формування тимчасового технічного уряду, щоб забезпечити економічну стабільність країни і єврозони, або ж уповноважити прем’єра Ренці перевірити вотум довіри щодо уряду в парламенті. Як зазначають італійські видання, найімовірніше, президент відкине ідею нового уряду і призначить нейтральну особу, яка тимчасово керуватиме чинним складом кабінету.

Після оголошення Ренці про відставку відбулося різке падіння курсу євро за останні 20 місяців, інформує фінансово-аналітичне агентство Bloomberg. Ціна євро встановилася на рівні більш ніж 1,05 долара. Такого знецінення євровалюти не було навіть після «Брекзиту», коли британці проголосували за вихід з ЄС.

Підсумки італійського референдуму підтвердили побоювання західних оглядачів про черговий тріумф правих популістів після голосувань у Великобританії та США.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ