Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Керівника заповідника «Давній Пліснеськ» хочуть призначити в «ручному режимі»?

Львівська обласна організація Української Галицької Партії спільно з науковим середовищем та громадськими активістами уважно стежить за діями конкурсної комісії у справі обрання кандидата на посаду директора КЗ ЛОР «Адміністрація історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» та інших закладів культури у Львівській області. Занепокоєння викликає спроба призначення на посаду людини, яка не відповідає законним критеріям. Про це повідомила прес-служба партії.

«Заявляємо, що будь-які маніпуляції чи тиск на членів комісії, з метою спотворення об’єктивного процесу розгляду є неприпустимі і будуть мати належні правові наслідки!», - сказано в заяві.

Водночас, у заяві підкреслено, що на початку проведення відкритих конкурсів спостерігаються тривожні тенденції, які свідчать, що чільним завданням окремих членів конкурсних комісій є не обрання найкращих керівників закладів культури з ефективними планами роботи, а їх призначення в ручному режимі, часто поза межами чинного законодавства.

«15 вересня 2015 року рішенням сесії Львівської обласної ради було створено Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ». Активну офіційну діяльність заповідник провадить з листопада минулого року. Заповідна територія «Давнього Пліснеська» включає переважно середньовічні пам’ятки VІІ–ХІІІ ст. (язичницьке святилище, слов’янські та давньоруські городища, курганний могильник та християнські старожитності, які дали початок існуючому  Підгорецькому монастирю ЧСВВ). Проведені дослідження давнього Пліснеська підтверджують цінність та унікальність цього місця для української науки.

З моменту оголошення конкурсу на заміщення посади директора Комунального закладу Львівської обласної ради «Адміністрація історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» уся наукова спільнота Львова й України, громадськість та всі, хто є дотичними до Пліснеська, пильно стежать за цим процесом. Очевидно, що «Давній Пліснеськ» повинен очолити фахівець, насамперед, людина, яка має належний стаж роботи у сфері культури (не менше 3-х років), що передбачено Законом України «Про культуру». Окрім цього, ми також вважаємо, що найбільш раціонально акцентувати увагу на тих конкурсантах, які знають наукову проблематику Пліснеська, мають досвід культурно-просвітницької та науково-просвітницької роботи  щодо старожитностей зазначеного комплексу археологічних пам’яток. Як відомо зі ЗМІ, 19 серпня та 6 вересня цього року відбувалися два засідання конкурсної комісії. Чи не ключовим питанням, що виносилося на них, було питання з’ясування відповідності кваліфікаційних вимог в одного з кандидатів на посаду директора, при розгляду якого спостерігалося бажання окремих членів комісії знехтувати нормами чинного законодавства. Суспільні зміни після Революції Гідності мають стати незворотними, повага до Закону має стати визначальним  елементом прийняття рішень державними органами чи окремими чиновниками.

На жаль, вже маємо негативний приклад ігнорування позиції громадськості та наукової спільноти при проведенні конкурсу на вибір директора Історико-краєзнавчого музею "Бойківщина", що у м. Самбір. І в цьому випадку об’єктивність проведення конкурсу (зокрема, механізм засідань конкурсної комісії) і вибору директора викликають великі сумніви.

Звертаємо персональну увагу на цю ситуацію голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина і вимагаємо дотримання Закону при призначенні на посаду директора КЗ ЛОР «Адміністрація історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ», - йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ