Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кількість не завжди дорівнює якість: підсумки 2023 року у Будинку вчителя та Львівської обласної Малої академії Наук

25 січня Будинок вчителя представив відеозвіт про свою діяльність у 2023 році. Раніше у такому ж форматі про свою минулорічну роботу розповіла Львівська обласна Мала академія наук (МАН).
Будинок вчителя, Львів. Фото: Центр міської історії

У Палаці Бєльського, що на Коперника, 42, працюють різні установи. Будинок вчителя займається освітньо-просвітницькою діяльністю серед педагогів, у той час як Мала академія наук – науково-дослідницькою серед школярів. Здавалось, у цих закладів є спільна ціль: розвиток освіти та науки в Україні. Проте відповідно до звітності згаданих установ примітними стають відмінності у їхніх методах та підходах до проведення заходів, а також у відповідному ставленні до виконання своїх обов’язків. 

На своїй сторінці у Facebook представництво Будинку вчителя зазначає, що у 2023 році у їхньому координаційному культурно-освітньому центрі відбулось понад 120 масових заходів. Тобто працівники кожні 2-3 робочі дні організовували різні події! Здавалось, як їм вдалося виконати стільки роботи? Відповідь на таке запитання можна отримати у майже 3-хвилинному відеозвіті, який опублікував Будинок вчителя. 

Протягом 2023 року Будинок вчителя проводив презентації книг, освітянські діалоги, зустрічі педагогів області з творчою інтелігенцією тощо. Вчителі області могли слухати семінари про сучасні тендеції розвитку освіти в України, особливості НУШ (Нової української школи), психологічні та професійні аспекти роботи з учнями. 

«Одним з напрямків нашої діяльності є робота культурно-просвітницького спрямування. Це забезпечення духовного розвитку вчительства, його творчих здібностей, розвиток та збереження духовної та національної традиції українського народу», - зазначила Ліліана Ваврін, завідувачка відділу Львівського обласного будинку вчителя, під час брифінгу Будинку вчителя, який відбувся 22 грудня 2023 року. 

Відповідно до звіту, спостерігаємо, що часто духовна, просвітницька робота з вчителями передбачає тематичні виставки. Вони представлені інформаційними стендами з роздруківками та книжками, як це було до Міжнародного Дня рідної мови, 450-ої річниці від часу заснування друкарні Івана Федорова, Шевченківських днів тощо.

Попри те, що неодноразово події відбувались в онлайн-форматі, директор Будинку вчителя Володимир Парубій вважає недоречною можливу передачу кабінетів педагогічного закладу в оперативне управління Львівської обласної Малої академії Наук. «Мала академія має стільки приміщень, що нам і всім іншим позашкільним закладам… можна заздрити. Вони мають в нас п’ять кімнат великих. Вони мають в Університеті майже стільки. Плюс декілька десятків аудиторій, які, як правило, напівпорожні. Їм дай Боже освоїти те, що вони мають», - зазначив Володимир Парубій під час брифінгу.

Нагадаємо, що 30 листопада 2023 року комісія з питань освіти, науки та інновацій підтримала звернення комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна Мала академія наук» про передачу освітній установі додаткових приміщень від Будинку вчителя.

29 грудня 2023 року Львівська обласна Мала академія Наук також презентувала підсумки своєї роботи за минулий рік. Зокрема, з їх відеозвіту дізнаємось, що заклад провів 37 обласних масових заходів, у яких взяли участь понад 3400 учасників. Результати роботи Малої академії наук Львівщини спостерігаємо також у перемогах її вихованців у міжнародних виставках і конкурсах: у 2023 році вони здобули 8 золотих нагород, а також 2 срібні та 3 бронзові. 

Здавалось, МАН Львівщини провела у декілька разів менше заходів, аніж Будинок учителя. Проте слід розуміти, що організація таких подій – не єдиний і не головний напрямок роботи цієї установи. Адже Львівська обласна Мала академія наук, перш за все, є позашкільним навчальним закладом. У його межах функціонують 12 наукових відділень різних напрямків: хімії та біології, мовознавства, економіки, історії, інформаційних технологій тощо. Обдаровані учні Львова та Львівщини мають змогу поглиблювати свої знання та розвивати навички під час лекційних та практичних занять, проводити власні наукові дослідження у спеціально обладнаних лабораторіях у міських чи обласних вищих навчальних закладах.

Значну частину занять Мала академія наук проводить онлайн через відсутність приміщень. У п’яти кабінетах сидять різні працівники установи: директор та її заступники, викладачі, адміністратори, секретарі та інші. Небезпека такого неефективного використання ресурсів, у цьому випадку приміщень, може призвести до неповної реалізації потенціалу Малої академії наук, втрати її активної комунікації зі школярами, зменшення результативності установи. 

Попри виклики та перешкоди, результати роботи Львівської обласної Малої академії наук бачимо неозброєним оком. Вихованців цього закладу знаходимо серед призерів всеукраїнських та міжнародних конкурсів, учасників літніх наукових шкіл, авторів статей та досліджень. Натомість визначити прикладне значення діяльності Будинку вчителя буває складно. Тематичні виставки та онлайн-лекторії беззаперечно мають просвітницьку, культурно-духовну цінність, проте яким є їхній реальний внесок у розвиток освіти в Україні - відкрите запитання.

Дізнатись більше про діяльність Львівської обласної МАН, виклики, з якими стикається колектив установи та особливості роботи з учнівством можна буде незабаром у статті інформаційного агентства Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ