Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Комісія з енергетики скасувала абонплату за газ

Фото: Олександр Аронець Facebook
Фото: Олександр Аронець Facebook
Фото: Олександр Аронець Facebook
Фото: Олександр Аронець Facebook
Фото: Олександр Аронець Facebook
Фото: Олександр Аронець Facebook
1/4
Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг скасувала своє рішення про введення абонплати за газ.

Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні в понеділок, передає Українська правда із посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Скасувати (рішення НКРЕКП про запровадження абонентської плати за розподіл газу – ред.), провести додаткові консультації, забезпечити, щоб ні для одного українця не було підвищення згідно з цим рішенням", - сказав глава НКРЕКП Дмитро Вовк.

Регулятор призупиняє своє попереднє рішення, щоб уникнути збільшення витрат споживачів на послугу.

Комісія обіцяла доопрацювати своє рішення та провести додаткові консультації з Кабінетом міністрів щодо збільшення субсидій на послуги з транспортування та розподілу газу.

Також регулятор планує надати населенню з найменшим споживанням додатковий період для адаптації та "перенести запровадження окремої плати для цієї категорії споживачів до прийняття рішення по зниженню тарифів на теплову енергію".

У той же час, згідно із меморандумом з МВФ, Україна пообіцяла ввести абонплату за газ до кінця липня.

Водночас політоглядач Олександр Аронець на своїй сторінці у Fscebook написав: "Після вимог свободівців, зокрема нардепів Андрія Іллєнка, Олександра Марченка та Олега Осуховського НКРЕ проголосувала за скасування своєї постанови про введення абонплати за газ!" 

Як писало Гал-інфо, з ініціативи уряду з 1 квітня в Україні планували запровадити абонплату за підключення до газорозподільчих мереж у вигляді фіксованої суми, яку населення мало би сплачувати незалежно від обсягів споживання. При цьому саму ціну газу повинні були знизити з 6,9 до 6 грн за куб.

Ініціатива викликала велику соціальну напругу і вкрай обурила українців. Сума «абонплати» могла сягати від 30 до 200 грн, то ж люди, які використовують газ лише для приготування їжі, змушені були б платити за нього у кілька разів більше, ніж споживали фактично. В

Відтак, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив утворити спеціальну робочу групу за участю представників Міністерства економічного розвитку й торгівлі, Антимонопольного комітету та народних депутатів для вивчення ситуації щодо нарахування «абонплати» за газ. Запровадження самої абонплати відклали на 3 місяці. 

Додамо, сьогодні члени Конфедерації вільних профспілок України  вийшли на протест проти введення "абонплати за газ" .

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ