Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Країни ЄС, які не допомагають з міграційною кризою, повинні залишити Шенген - Макрон

Мова йде про пропозицію Єврокомісії збільшити кількість працівників прикордонного відомства ЄС Frontex.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що  країни-члени Європейського союзу, які не демонструють солідарність у питанні вирішення міграційної кризи, повинні покинути Шенгенську зону. Про це повідомляє американське виданння Politico.

"Країни, які не хочуть розширення Frontex або солідарності, покинуть Шенген. Країни, які більше не хочуть Європи, більше не будуть торкатися структурних фондів", - зауважив він.

Зокрема, французький лідер  послався на пропозицію Єврокомісії щодо збільшення кількості працівників прикордонного відомства ЄС Frontex з 1600 до 10 000 осіб. Водночас такий план розкритикував прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Крім того, Будапешт також відмовився приймати прохачів притулку у рамках схеми переселення в ЄС, попри те, що Європейський суд зобов'язав її це зробити.

У свою чергу, інші країни Східної Європи, включаючи Чехію і Словаччину,  виступають проти плану про розширення Frontex, однак коментарі Макрона, схоже, стосувалися саме Орбана.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель і канцлер Австрії Себастьян Курц оголосилипро низку зусиль, спрямованих на боротьбу з нелегальною міграцією в Європу.  Меркель і Курц погодилися підтримали плани президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера щодо збільшення штату працівників прикордонного європейського агентства Frontex до 10 тисяч осіб до 2020 року.

Напередодні лідери ЄС на саміті в Брюсселі досягли домовленості щодо міграційної політики після понад десять годин переговрів та спроби Італії заблокувати рішення.  Зокрема, лідери ЄС домовились створити центри для мігрантів у тих країнах, які на це добровільно погодяться. Так, у цтаких  центрах визначатиметься, хто з мігрантів потребує політичного притулку, а хто  має бути депортований. Наразі не відомо, які країни погодились розмістити дані центри. 

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ