Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Київська Патріархія стала жертвою шахрайства

Заява Прес-центру Київської Патріархії. У зв’язку з виявленням шахрайства у діяльності організації «Патріарша благодійна місія» Прес-центр Київської Патріархії уповноважений заявити наступне.

До Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета звернулися особи, які запропонували сприяти у збільшенні гуманітарної діяльності Київського Патріархату за рахунок збирання закордоном гуманітарної допомоги та її направлення потребуючим, зокрема на Сході України. З цією метою вони просили зареєструвати «Патріаршу благодійну місію», на що було надано згоду. Озвучені прохачами плани звучали реалістично та виглядали переконливими.

Місія була зареєстрована як окрема юридична особа зі своєю власною відповідальністю. Жодних надходжень у будь-якій формі (матеріальній чи грошовій) безпосередньо Київський Патріархат від місії не отримував і не передбачав.

З початком фактичної роботи керівництво місії кілька разів надавало інформацію про збирання гуманітарної допомоги, а також повідомляло про її передачу потребуючим. На жаль ці відомості виявилися неправдивими, а Київська Патріархія була введена в оману і стала жертвою махінацій.

Під час слідства, проведеного компетентними органами, в діяльності місії було виявлено порушення законодавства України. З матеріалів випливає, що під прикриттям роботи місії нечесні особи ввозили в Україну товари для подальшого незаконного продажу. Тому рішенням Солом’янського районного суду м. Києва від 12 березня 2016 р. на майно місії накладений арешт.

Протягом двох останніх років Київська Патріархія, єпархії та парафії Київського Патріархату в Україні та закордоном, священнослужителі та віруючі зібрали і передали як для військовослужбовців, так і для постраждалих від війни мешканців Сходу України велику кількість матеріальної та фінансової допомоги. Лише грошова благодійна допомога Київської Патріархії щороку обчислюється мільйонами гривень і забирає половину всього бюджету.

Благодійна робота не припиняється ні на день і Церква постійно прагне розширення цієї діяльності. Таким прагненням і скористалися нечесні особи, які своїми вчинками не лише порушили законодавство, але й кинули тінь сумнівів на благодійну справу як таку. На жаль шахрайські наміри лже-благодійників не вдалося завчасно виявити і попередити. За це просимо прощення у всіх, хто чесно і віддано працює в Київському Патріархаті для допомоги українському війську і потребуючим, а також у введеної у спокусу громадськості.

Ми свідомі того, що скориставшись нагодою, супротивники Київського Патріархату і особисто Патріарха Філарета не полишать можливості вилити на нашу Церкву і на Предстоятеля різноманітний інформаційний бруд. Нехай Бог їм буде Суддею. Не можемо виключати й того, що за спиною шахраїв стоять певні сили, які свідомо і професійно готували подібний привід для інформаційної атаки на Київський Патріархат. Проти України ведеться гібридна війна і ми розуміємо, що боротьба проти нашої Церкви є одним із напрямків діяльності агресора.

Церковним діячам, як і кожній людині, властиво помилятися. Головне – якою є реакція на помилки, як Церква реагує на недостойні вчинки тих, хто користується її іменем і авторитетом. Ми визнаємо, що помилилися, довірившись нечесним особам, і приймаємо моральну відповідальність за цю помилку.

Хоча розслідування триває, але вже виявлені факти переконливо свідчать, що керівництво «Патріаршої благодійної місії» свідомо вводило в оману Патріарха і Церкву, зловживало іменем благодійної організації та довірою з метою отримання комерційної вигоди. У зв’язку з цим вказана місія негайно припиняє свою діяльність як релігійна організація та підлягає ліквідації у встановленому законом порядку.

Також для виправлення ситуації буде надане все необхідне сприяння належним державним органам. Всі особи, причетність яких до порушення законодавства під час діяльності місії буде доведено, мають понести передбачену законами України відповідальність. А у самій Церкві будуть вжиті заходи для недопущення подібних випадків у майбутньому.

З благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета –
Прес-центр Київської Патріархії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ