Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Луценко назвав Саакашвілі зрадником

Генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав екс-президента Грузії і екс-главу Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі зрадником.

Так він відповів на запитання головного редактора "РБК-Україна" Сергія Щербини в Facebook, пише 112.ua.

Зокрема, на своїй сторінці у Facebook головний редактор "РБК Україна" поставив запитання про Саакашвілі, у зв'язку з поверненням йому українського громадянства.

"У зв'язку з останнім указом Зеленського є запитання до Юрія Луценка. Юрій Віталійович, а Ваша позиція з питання отримання Саакашвілі грошей у Курченко і звинувачення у сприянні злочинного угруповання залишається в силі, або концепція змінилася? Спасибі", - написав Щербина.

На що Луценко в коментарі до посту відповів: "Ні. Зрадник". 

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський повернув Михеилу Саакашвілі українське громадянство. На своїй сторінці в соцмережі Саакашвілі подякував Зеленському за це рішення. Як відомо, Саакашвілі вже завтра, 29 травня, повернеться до України. 

26 липня 2017 року президент Петро Порошенко своїм указом припинив українське громадянство Саакашвілі. 29 січня Верховний суд почав розглядати законність цього рішення. 12 лютого 2018 року прикордонники видворили екс-президента Грузії з України в Польщу в рамках процедури реадмісії. 

Генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що Саакашвілі за гроші соратників екс-президента Віктора Януковича, зокрема Сергія Курченка, фінансував акції протесту із захоплення державної влади в Україні. У грудні 2017 року Саакашвілі затримали за підозрою у сприянні учасникам злочинної організації та сприянні злочинній діяльності. Йому було повідомлено про підозру.

21 березня було відновлено розслідування у кримінальному провадженні, яке вело Головне слідче управління СБУ у Києві та Київській області. Розслідування було припинено 6 березня 2018 року у зв'язку з необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва. Відновлено розслідування у зв'язку з "потребою, що з'явилася в проведенні слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні". 

22 травня 2019 року адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький звернувся до Адміністрації президента з проханням повернути його клієнту громадянство України. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ