Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Львівщина має критичні показники за рівнем захворювання на карієс

Ситуацію з комунальною стоматологією Львова обговорять на 4 Національному українському стоматологічному конгресі. Про це повідомила Президент Асоціації стоматологів України, професор Ірина Мазур.

«Увага всієї стоматологічної спільноти прикута до Львова. Складна і напружена ситуація зі спробами реформувати галузь комунальної стоматології в місті змусила нас внести в порядок денний конгресу питання реформування стоматологічної галузі у Львові і почути лікарів. Чекаємо на їх виступ у Києві 20 жовтня», - зазначила Ірина Мазур.

Президент Асоціації стоматологів України після візиту до Львова та участі в роботі Всеукраїнського круглого столу «Надання стоматологічної допомоги в Україні: шлях реформування галузі» поділилася своїми міркуваннями : «Звісно, реформа галузі має бути. Але діяти потрібно виважено і обережно. Те, що ми зараз бачимо у Львові, мене бентежить. Так званий пілотний проект з реформування комунальної стоматології може закінчитися тим, що велика кількість львівських фахових лікарів-стоматологів втратить роботу і в пошуках кращої долі поїде на заробітки закордон. Вже зараз близько 20% українських стоматологів працює в Польщі. Поясню свій невтішний прогноз. Нові умови праці в некомерційних закладах зобовязують лікарів здавати план (не одну тисячу гривен). Чи це реально? І чи буде лікар, який змушений постійно думати про план, утримання приміщення, оплату комунальних послуг та придбання матеріалів, думати про пацієнта? Який ритм роботи буде в медика, який заради плана має прийняти не 10, а більше пацієнтів? Відповіді на ці запитання від ініціаторів реформи я так і не почула. Окрім того, під загрозою саме поняття соціальної медицини. Нагадаю, статтею 32 Закону України про місцеве самоврядування передбачено, що місцева влада має забезпечити  в межах наданих повноважень доступність і безоплатність медичного обслуговування на відповідній території. Чи можливе виконання цієї статті за даних обставин, адже встановлені нові розцінки на стоматологічні послуги ляжуть непосильним тягарем на плечі мешканців Львівщини і зроблять неможливим для них отримання стоматологічної допомоги. А ось  повідомляти нові захмарні ціни  пацієнтам змушені будуть лікарі, а не чиновники львівської міської ради».

Окрім того, саме Львівщина має критичні показники за рівнем захворювання на карієс, а стан тканин пародонта у жінок, гірше ніж у мешканців Чорнобильської зони. Тому реформування має бути зорієнтоване не лише на заробляння грошей, а на профілактику та захист здоров’я львів’ян.

«Під час стоматологічного конгресу наша координаційна рада прийме резолюцію щодо ситуації з комунальною стоматологією у Львові. Це буде спільна думка найкращих фахівців галузі з усієї України. І ми сподіваємось, що міська влада Львова прислухається до нас», - резюмувала професор Мазур.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ