Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина серед лідерів у державній програмі "Доступні кредити 5-7-9%"

Львівщина серед лідерів в Україні з реалізації державної програми "Доступні кредити 5-7-9%". Про це повідомили 26 жовтня гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Підприємці області активно користуються можливостями державної підтримки в час карантину. Однією з таких є державна програма «Доступні кредити 5−7−9%». Так станом на середину жовтня за час дії програми у Львівській області видано 392 кредити 7-ма банками учасниками програми (АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Укрексімбанк», АТ АКБ «Банк Львів», ПАТ «ПУМБ», АТ «КРЕДОБАНК») на суму 757,050 млн грн.

Відтак за кількістю виданих кредитів Львівщина увійшла у трійку лідерів областей по Україні. Високі показники також продемонстрували Харківська та Київська області.

За сумою кредитування малого бізнесу у Львівській області лідирує АТ АКБ «Банк Львів» (253,732 млн грн),  та АТ «ПУМБ» (178,103 млн грн), та  АТ «КРЕДОБАНК» (114,333 млн грн).

«Дуже важливою є підтримка бізнесу, який постраждав від пандемії. Зараз існує цілий комплекс програм з обласного та державного бюджетів, якими може скористатись малий та середній бізнес Львівщини. І програма Доступних кредитів є однією з них. Зараз вкрай важливо зберегти робочі місця, адже це не лише добробут громадян, а й запорука економічного розвитку регіону»,-  зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Загалом по Україні вже видано 4577 кредитів на загальну суму 10,815 млрд грн. З них 7,940 мільярда гривень були видані в якості рефінансування попередньо отриманих позик, 2,155 мільярда підприємці отримали на капітальні інвестиції та 721 мільйона гривень в якості антикризових кредитів під 3%.

У розрізі видів діяльності найбільше видано кредитів по програмі в Україні – сільське господарство 63%, переробна промисловість 12%, гуртова та роздрібна торгівля 13%.

Лідерами за кількістю угод в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» залишаються державні банки – на першому місці Приватбанк ( 1160 кредитів на загальну суму 818 мільйонів гривень), на другому місці Укргазбанк (783 кредит на загальну суму 1,55  мільярда гривень), і на третьому – Ощадбанк (717 кредити на суму 959 мільйонів гривень).

Найбільші ж за сумою кредитні портфелі в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» сформували комерційні банки. На першому місці все ще залишається Райффайзен Банк Аваль (2,512 мільярда гривень), Креді Агріколь Банк на другому місці (1,462 мільярда гривень) і на третьому – ПУМБ (1,410 мільярда гривень).

Довідково

Нагадаємо, що 29 квітня 2020 року набуло чинності рішення Уряду, щодо спрощення умов участі в програмі «Доступні кредити 5-7-9%» для мікро- та малого бізнесу. Зокрема, було пом’якшено вимоги до обов’язкової прибутковості діючого бізнесу, знято обмеження щодо напрямків використання коштів та максимальної суми кредиту. Це дозволило збільшити кількість виданих кредитів банками учасниками програми, зокрема і у Львівській області.

17 червня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку надання державної підтримки мікропідприємництва та малого підприємництва». Дана постанова передбачає:

• пом’якшення вимог до обов’язкової прибутковості діючого бізнесу в попередньому податковому періоді;

• зняття обмежень щодо напрямків використання коштів, отриманих суб’єктами підприємництва для фінансування оборотного капіталу;

• зняття обмежень щодо максимальної суми кредиту в рамках програми, залишивши обмеження лише по розміру держдопомоги;

• приведення формули розрахунку базової процентної ставки у відповідність з рівнем операційних витрат банків, який дозволяє їм забезпечувати виконання програми «Доступні кредити «5-7-9%».

3 вересня 2020 року, Верховною Радою України був прийнятий Закон «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом".

Законом установлено, що державні гарантії на портфельній основі можуть надаватися в обсязі до 5 млрд грн за рішенням Кабінету Міністрів, погодженим з Комітетом, для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб’єктам господарювання мікро-, малого або середнього підприємництва – резидентам України, у розмірі, що не перевищує 80% загальної суми таких боргових зобов’язань за портфелем кредитів та 80% за кожним окремим кредитом. Також встановлюється порядок відбору банків-кредиторів та умови надання державних гарантій на портфельній основі, а також розмір та вид забезпечення, що надається такими суб’єктами господарювання.

Ухвалення даного Закону дозволяє значно здешевити, а головне зробити доступнішим кредитний ресурс для українського бізнесу. Водночас гарантії на рівні 80% сприятимуть тому, що банки видаватимуть кошти лише якісним позичальникам, які мають бізнес-план та бачення розвитку власної справи.

9 жовтня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Порядку надання державної підтримки мікропідприємництва та малого підприємництва, згідно з яким реалізується програма «Доступні кредити 5-7-9%.

Внесені зміни до програми стосуються лібералізації низки вимог до суб’єктів підприємництва в частині підвищення максимального рівня їх річного доходу до еквіваленту 10 млн євро та виключення з Порядку вимоги до обов’язкової прибутковості діючого бізнесу – рішення прийматимуть банки-кредитори. Також змінами розширені цілі використання кредитних коштів можливістю придбання земельних ділянок як окремо, так і разом з нежитловою нерухомістю.

Зазначимо, що державна програма «Доступні кредити 5−7−9%» запроваджена за ініціативи Президента України та Кабінету Міністрів України для підтримки інвестиційних проектів мікро- та малих підприємств, що сприятиме створенню нових робочих місць, легалізації та розширенню діяльності малого бізнесу, імпортозаміщенню та поверненню трудових мігрантів. Впровадження Програми за дорученням Уряду України здійснює Фонд розвитку підприємництва через банки-партнери, які володіють технологіями та активно кредитують цільову групу програми - мікро- та малі підприємства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ