Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівське сміття: відкрито понад десяток кримінальних проваджень

За фактами незаконного вивантаження сміття зі Львівщини відкрито понад десяток кримінальних проваджень, - прес-служба МВС України.

Починаючи жовтня 2016 року, працівники Національної поліції зафіксували 21 факт перевезення сміття із Львівської області у інші регіони країни. У кожному з випадків водії сміттєвозів намагались вивантажити сміття у непередбачених для цього місцях.

Зокрема, відходи зі Львівщини перевізники сміття мали намір залишити у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Полтавській, Сумській та Черкаській областях. При цьому у більшості випадків сміттєвози рухались колонами і звантажували тонни побутових залишків у одному місці.

Так, у Вінницькій області було виявлено 3 таких вантажівки, у Дніпропетровській – відразу 11. Кожен з цих автомобілів перевозив 15 тон сміття. Їх водії намагались позбутись вантажу не лише на сміттєзвалищах інших міст. Нерідко купи відходів вагою від 30 до 80 тон скидались у полях, лісопосадках і ярах, забруднюючи навколишнє середовище та створюючи екологічну небезпеку. У кількох випадках сміття намагались розвантажити на територіях поблизу водоймищ, біля яких знаходяться населені пункти. Якби сміттєвий конденсат потрапив у ґрунтові води, що насичують ці водоймища, могло б статись масове отруєння місцевих жителів.

Наразі за 11 такими фактами відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.239 (Забруднення або псування земель) Кримінального кодексу України.

Для уникнення конфліктних ситуацій та недопущення подібних правопорушень у подальшому, суб’єкти господарювання, що замовляють перевезення відходів, повинні забезпечити водія транспортного засобу, що здійснює таке перевезення, відповідним пакетом документів.

Зокрема, у документах повинна бути інформація про кінцевий пункт вивантаження сміття, місце розташування полігону та підтверджуючі документи про зобов’язання прийняти сміття на полігон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ