Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські активісти звинуватили правоохоронні органи у «кришуванні» незаконних забудов

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/2
Львівські активісти, які борються проти незаконних забудов, звинуватили місцеву прокуратуру та поліцію у службовій недбалості та «кришуванні» незаконних забудов у місті. Про це сьогодні, 5 травня, на прес-конференції «Терор проти захисників зелених зон: б’ють, палять авто, фабрикують кримінал. Чому це можливо після Майдану і хто за цим стоїть?» заявили представники ГО «Народна Дія Львів», передає кореспондент Гал-інфо.

Як повідомила Олеся Дацко, правозахисниця, активістка руху "Народна дія Львів", у прокуратурі закрили понад 30 справ, які були відкриті за інформацією активістів щодо порушень, які вчинили забудовники у сфері містобудівної дільності. Натомість було відкрито близько 30 справ, де фігурують імена протестувальників. 

За словами Ігоря Танячкевича, громадського активіста ГО «Народна Дія Львів», досі не знайшли тих, хто вчинив два жорстокі напади на нього.

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/1

"Я борюсь проти незаконної забудови на вул. Снопківська, 18. Там нема жодних дозвільних документів, нема проекту, нема дозволу ДАБІ. На мене у січні 2015 було вчинено розбійний напад - металевою трубою по голові, у лютому 2016 серед білого дня ще один напад. Досі ні прокуратура, ні поліція не з'ясували нічого, нікого не затримали.

Я припускаю, що причетним до першого нападу є колишній міліціонер, якому я давав свідчення у той день. У прокуратурі мені відмовили у допиті цього міліціонера ", - розповів Ігор Танячкевич.

"Я звинувачую прокуратуру у службовій недбалості. Минуло два роки, а ми бачимо тільки її бездіяльність. Розслідувати побиття і напади на правозахисників вони зобов’язані" - додав діяч.

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/2

Віктор Гануляк, член тимчасової погоджувальної комісії з вирішення спорів у сфері містобудування при Львівській міській раді, який протидіє незаконним забудовам паркових та інших зелених зон Львова розповів, що 3 травня на нього стався напад двох невідомих молодиків, які побили його битами, приснули в обличчя хімічною речовиною, що спричинило його госпіталізацію. 

Такий напад Віктор Гануляк пов’язує з його участю 24 квітня у  організованій Всеукраїнською МГО «Студентське братство» у Києві прес-конференції  «Активісти проти забудов зелених зон заявляють про фабрикування кримінальних справ і тиск на них в інтересах забудовників», де він назвав львівських чиновників, які здійснюють незаконні забудови зелених зон.     

Захисниця Брюховицького лісу Юлія Лацик розповіла, що з 2014 року вона протистоїть незаконному відчуженню 19,1 га лісу І групи, розташованого у 44 кварталі Брюховицького лісництва Львівського ДЛГ «Львівліс» та забудові прибережної смуги Брюховицького озера №1 (вул. Курортна-Львівська), а також бореться проти продажу відпочинково-оздоровчих територій колишніх таборів «Левеня», «Золотий Лев», «Ластівка». Активістка повідомила, під час її правозахисної діяльності їй та її сім’ї спалили два автомобілі, пограбували будинок, отруїли собаку, а слідство досі зловмисників не виявило, до відповідальності за вчинене нікого не притягнуто.

Інший учасник прес-конференції, активіст київської організації "Екозагін" Олександр Мамай розказав, що проти активістів – захисників зелених зон у Києві також забудовниками розпочато терор. Зокрема Валентині Аксьоновій після її участі в прес-конференції 24 квітня днями спалили вже другий автомобіль.

Олександр Мамай наголосив на ролі судів, які переважно приймають рішення на користь забудовників. Зокрема згадав про суддю Київського апеляційного господарського суду Оксану Тищенко, яка ухвалою суду фактично дала згоду на знищення частини лісу на території національного природного парку «Голосіївський». Після намагань Олександра Мамая  взяти у неї 12 квітня на території суду коментар з приводу походження її майна, суддя Оксана Тищенко заявила, що активісти намагалися викрасти її з автомобіля, що є вигадкою. В результаті, словами Мамая, проти захисників лісу в урочищі Бичок, сфабриковано кримінальну справу за «напад» на суддю.

Активіст проти забудови на вул. Поповича 6 Володимир Ошерович повідомив, що на нього самого відкрите кримінальне провадження за ніби-то напад на забудовника. Водночас, він наголосив, що прокуратура кілька разів закривала відкриті за наполягання активістів кримінальні провадження за фактами порушень забудовником, службовцями міськради, посадовцями Департаменту ДАБІ у Львівській області.

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/2

За словами Володимира Ошеровича «Представники поліції і прокуратури в судах фактично виступають адвокатами забудовників».

Мешканець будинку, біля якого Львівська міська рада виділа землю під забудову прокуратурі, Євген Малєєв заявив: «Незважаючи на подані до Генеральної прокуратури 4 тисячі підписів львів’ян проти будівництва у парку «Залізні води», прокуратура Львівської області збудувала там багатоповерхівку.

Активіст наголосив, що «У паспорті об’єкта замовником будівництва зазначена Прокуратура Львівської області». Потрапивши у конфлікт інтересів, органи прокуратури за словами Малєєва не відкрила кримінального провадження за фактами очевидних порушень законодавства. 

Додамо, захід організувала Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Студентське братство», яка здійснює проект «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України» у співпраці з Національним екологічним центром України у рамках програми Climate Forum East II за підтримки Європейського Союзу, Австрійської агенції з розвитку та Австрійського Червоного Хреста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ