Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівські чиновники хочуть собі кріпаків

Між активістами львівської територіальної громади і чиновниками міськвиконкому назріває правовий конфлікт. Життя в Україні дорожчає, ціни на соціальні продукти зростають. Натомість у країнах ЄС фінансова ситуація відносно стабільна. Китай висловився проти торговельного ембарго стосовно КНДР, а Кремль – проти вирішення ядерного питання КНДР військовим шляхом.

Із буддійсько-ісламського збройного конфлікту на М'янмі стирчать вуха Кремля. Рамзан Кадиров пригрозив, що повстане проти Москви через мляву реакцію Кремля на ситуацію в М'янмі. На Москві, перебуваючи в розгублені через зовнішньополітичний вектор Білого Дому, взялись грозити Дональду Трампу імпічментом, а вашингтонські лобісти зароблять статки на непередбачуваності президента США.


ЛМР пропонує львів’янам обмеження прав

Вдруге поспіль громадські слухання проекту «Статут територіальної громади Львова» не відбулись, тому що більшість учасників відмовилась підтримати запропонований порядок денний. Так, наприклад, активна учасниця слухань Олеся Дацко запропонувала обрати головуючого і секретаря, однак міськвиконкомівські чиновники проігнорували вимогу львів’янки, яка через сплачені податки виплачує їм заробітну платню.

Не зумів внести конструктив у збори й активний депутат Ігор Зінкевич, Він тільки констатував, що впродовж півгодини чиновники і представники громади розмовляли на різних мовах.

Активістка Олеся Дацко на своїй сторінці у соціальній мережі написала: «Якщо ми сьогодні на громадських слуханнях не зобов’яжемо звітувати, захистити наші права – є всі шанси, що владу у Львові узурпують офіційно. Пропонована редакція містить дуже багато обмежень наших прав. Причому цих прав нас позбавляють без жодних пояснень. Бо так комусь у ЛМР захотілося. Пропонована редакція від робочої групи навіть містить положення, яке дозволяє втручатися у ваше приватне життя! Ніякої реальної звітності і відповідальності владців. Читайте проект і зауваження. Знаю, це багато. Але це все наше життя! Ніхто не захистить наших прав, крім нас самих!»

Гройсомор

Після відміни державного регулювання цін на соціальні продукти, вартість харчів першої необхідності почала стрімко зростати. Про подібну ситуацію попереджали експерти, наголошуючи, що зняття цінових обмежень на формування продуктових цін спричинить, зокрема, загрозу для соціальної безпеки.

Віталій Дудін, юрист і активіст «Соціального руху», переконаний, що вище керівництво країни потопталось по статті 48 Конституції та статті 12 Закону «Про ціни і ціноутворення». Стаття Конституції передбачає, що кожен громадянин має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає і достатнє харчування. У статті 12 Закону «Про ціни і ціноутворення» сказано, що державні регульовані ціни запроваджуються на товари, які справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, мають істотну соціальну значущість, а також на товари, що виробляються суб’єктами, які займають монопольне (домінуюче) становище на ринку.

Віталій Дудін наголосив: «Прожитковий мінімум – це, передусім, величина вартісна для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження її здоров'я достатнім набором продуктів харчування. Хіба зможе Кабмін переглядати прожитковий мінімум так оперативно, як супермаркети здатні піднімати ціни?»

Стабільний ЄС

Від початку 2017 року відпускні ціни в ЄС не зростали, що вказує на фаховість європейського керівництва й уміння нейтралізувати інфляційний тиск. Раніше економісти очікували, що ціни будуть зростати на 0,1% у місяць.

Період, впродовж якого ціни виробників залишались без змін, або навіть і зменшувались, уже триває півроку на тлі збільшення витрат на енергоносії. Незабаром економісти оприлюднять нові дані очікувань щодо інфляції на 2017 і 2018 роки, яке вже попередньо відображає зміцнення євро проти основних валют.

Саміт БРІКС

Вчора у китайському місті Сямень розпочався IX саміт лідерів країн-учасниць БРІКС (Китаю, Індії, Бразилії, ПАР і РФ), економіки яких перебувають на стадії розвитку. Ця міжнародна організація розпоряджається майже чвертю світового ВВП, а її людський ресурс сягає орієнтовно 40% населення планети.

Учасники зустрічі обговорили першочергову геополітичну проблему сьогодення – КНДР, а також інші найбільш нагальні регіональні проблеми: ситуацію на Близькому Сході, в Афганістані, у Північній Африці.

Товариш Сі Цзіньпін і Путін на «полях саміту» окремо обговорили питання Пхеньяну, висловили солідарну глибоку стурбованість, наголосили на недопущенні хаосу на Корейському півострові, а для напоумлення товариша Ина пропонували застосувати виключно дипломатичні засоби, щоби про бомбардування чи ракетний удар по КНДР антипхеньянська коаліція навіть не мріяла.

Під час саміту обговорити і перспективи розвитку БРІКС, намітивши подальші кроки стратегічного партнерства. Однак провідні експерти мають підстави для сумніву в ефективності БРІКСу через політично-економічну різнополярність країн-учасниць.

Китай не буде вводити торгове ембарго проти КНДР

Джуліан Ассанж, власник сайту «WikiLeaks», повідомив, що Китай не має наміру запроваджувати торгове ембарго проти КНДР, а президент Дональд Трамп не посміє припинити торгівлю США із КНР, бо в такому разі може отримати імпічмент. Майже 90% торгівлі Північна Корея здійснює саме з Китаєм, а тому жодних торгово-економічні санкцій Пекін проти Пхеньяну не запровадить.

Нагадаємо, у зв'язку з проведенням випробувань ядерного озброєння, світова спільнота на чолі з США закликала всі країни, які мають хоч якісь стосунки з Північною Кореєю, вплинути на уряд Кім Чен Ина, щоби він зупинив розвиток своєї ядерної програми.

МІД РФ: Все, що прихоплене – наше

Кремль брутально вимагає від Японії визнати рускими захоплені в японців Курильські острови. Про це заявив Ігор Моргул, заступник міністра закордонних справ РФ. На його думку, дана вимога обґрунтовується тим, що в далекосхідному регіоні діє законодавство РФ. Крім того, заявив Моргул, Кремль буде вимагати від Японії визнання результатів Другої світової війни і відмови від посягань Токіо на ті японські острови, які Москва анексувала у 1945 році.

Раніше Токіо надіслав Москві ноту протесту стосовно рішення уряду РФ присвоїти рускі назви раніше безіменним островам, які належать до складу Південно-Курильського архіпелагу.

РФ обурилась на Південну Корею

На Москві обурились внаслідок рішення Сеулу розмістити на своїй території комплекси протиракетної оборони (ПРО) Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) для захисту від ракет КНДР. Схоже на те, що Москва і Пекін хочуть, аби Південна Корея була беззахисною перед ядерними вибриками КНДР. Рускі заявили, що в разі нарощування потенціалу ПРО поблизу руских кордонів, неминуче постане питання і про кремлівське реагування, у військовому сенсі, у створенні якогось контрбалансу. Нарощування ядерного потенціалу в КНДР Кремль не хвилює і не спонукає до аналогічного реагування у військовому сенсі.

Жириновський закликав змінити Лаврова

Жириновський вважає, що Кремль повинен проводити більш жорстку зовнішню політику із урахуванням нинішньої міжнародної ситуації, а тому пропонує замінити керівника руского МІДу. При цьому він не назвав людину, яку хотів би бачити наступником Лаврова.

Жириновський неодноразово виступав із різними гучними заявами та ініціативами, більшість із яких зумовлювали суспільний резонанс, проте не всі були реалізовані. Лідера руских ліберал-демократів вважають сурмачем Кремля, який озвучує меседжі, що адресовані як для міжнародної, так і внутрішньої аудиторій, про які Путіну не завжди зручно говорити самому.

Руско-китайський енергетичний гамбіт

Політичні експерти на РФ вважають, що Рамзан Кадиров, глава Чечні, використовує ситуацію у М'янмі з метою самоутвердитись в якості єдиного лідера мусульман Кавказу, а можливо й майбутнього лідера РФ. Однак така  його поведінка навряд чи знайде підтримку на Кремлі, оскільки, мовляв, між РФ і М'янмою не було тісних політичних відносин. Саме тому Песков обережно висловився стосовно ситуації у М'янмі та ставлення до неї з боку Москви. Незважаючи на вибрики лідера Чечні, Кремль сприймає Кадирова як цінний ресурс. Навіть несанкціонований протесний мітинг ісламістів на Москві, який негласно  ініціював Кадиров, поліція не розганяла, а дбайливо охороняла.

Інше припущення причини антипутінської риторики Кадирова має приховану побутову мотивацію, що в такий спосіб глава Чечні вимагає від Кремля збільшити фінансування республіки за її політичну лояльність. Нагнітання ісламістської радикалізації на РФ залежатиме від того, наскільки Кремль готовий поступитись і задовольнити апетити Грозного новими асигнуваннями у бюджет Чечні.

Окрім двох запропонованих варіантів несподіваної антикремлівської риторики Кадирова, московські експерти не розглянули третьої причини.  Обережне висловлювання Кадирова проти Путіна у той час, коли останній бере участь у саміті БРІКС, може бути узгодженою багатоходівкою, мета якої – пустити пил в очі великому китайському товаришеві Цзіньпіну.

Річ у тім, що Китай отримує велику частку енергоресурсів через нафтопровід і газопровід, які прокладені через територію М'янмі. Ісламські радикальні воєнізовані загони на М'янмі загрожують функціонуванню цих енергетичних трубопроводів. А це означає, що Китай не зможе отримувати енергоресурси із м'янмського напрямку, а М'янма – коштів у бюджет від транзиту енергоресурсів. Аж тут раптом під час саміту БРІКС Путін вкрадливим голосом знову запропонує Цзіньпіну повернутись до проекту газопроводу «Сила Сибіру», від якого Пекін раніше категорично відмовився.

Залишається тільки знайти відповіді на питання: «Чим саме ісламістам М'янмі заважають енергетичні трубопроводи у Китай?»;«Хто озброїв ісламських радикалів етносу рохінджа у М'янмі?»; «Хто напоумив їх творити заколот проти країни, де проживають?»

Та найголовнішим є інше питання. Чи м'янмська ініціатива Кадирова під час перебування  Путіна на саміті БРІКС не є навмисним і черговим «ножем у спину», самостійною політичною грою глави Чечні? Адже наслідки кадировської ініціації можуть істотно позначитись на ставленні Китаю та Індії до Москви. Ісламістська радикалізація на РФ проти країн, які перебувають у сфері впливу індусько-буддійської цивілізації, однозначно охолодить ставлення до Москви  більшості лідерів Східної і Південно-Східної Азії.

Танцюристка руского МІДа пригрозила Дональду Трампу

В ефірі одного з руских телевізійних пропагандистських каналів Маша Захарова дистанційно повідомила Дональдові Трампу, що він може і не добути до кінця свого президентського терміну. При цьому Захарова наголосила, що ніхто Трампові спеціально не погрожує, йому лишень востаннє делікатно нагадують про папку із компроматом. Мовляв, такою вже є американська історія, що не всі американські президенти добули свій термін у Білому Домі.

Некомпетентна Маша Захарова вочевидь не читала історії США, бо не знає, що був тільки один Річард Ніксон, який подав у відставку через відомий скандал «Вотергейт». Імовірно у МІДі РФ потрібні інші здібності Захарової, не пов’язані з коефіцієнтом інтелекту Intelligence Quotient.

Розгубленість і страх  на Москві

Ніколас Гвоздєв, професор Військово-морського коледжу США і лобіст Кремля, на шпальтах видання «National Interest» перейнявся непослідовною зовнішньою політикою Дональда Трампа, яку на Москві не можуть прорахувати. Особливо руских ошелешують діаметрально протилежні заяви різних чиновників Білого Дому.

Наприклад, пише Гвоздєв, недавній візит міністра оборони Джона Маттіса в Україну – хрестоматійний приклад. Після завершення поїздки Маттіса у Київ на Москві не знають відповідей на ключові для себе питання: «Чи США насправді будуть постачати зброю Києву?»; «Яким іще способом, окрім санкцій, Вашингтон має намір протистояти Москві?»; «Чи буде реалізований план прийняття України в НАТО?»

Відсутність чітких відповідей на зазначені питання створює дві геополітичні проблеми:

▪ президент Петро Порошенко може невірно витлумачити оптимістичну риторику Джона Маттіса і Рекса Тіллерсона, які на словах заявляють про підтримку України. Подібну помилку раніше допустив Міхеіл Саакашвілі в серпні 2008 року, – закамуфльовано пригрозив Ніколас Гвоздєв;

▪ Дональд Трамп може і не накласти вето на перегляд політики США стосовно України, проте і не стане активно її підтримувати, що створить ще більше непорозуміння не тільки на Москві, а й серед європейських союзників. І це може призвести до ще більшої військової напруженості у Східній Європі, – залякує Гвоздєв імовірною активізацією кремлівської експансії.

У Вашингтоні багатіють на лобізмі

Видання «New York Times» пише, що перемога Дональда Трампа і прихід до влади нової політичної команди змінили у Вашингтоні розклад політичних сил та груп політичного впливу. Сьогодні в столиці США зареєстровано орієнтовно 10 тисяч лобістів – приблизно по 20 осіб на кожного конгресмена. Ще кілька тисяч лобістів діють без реєстрації в статусі вільних консультантів і радників. Ця індустрія, відома як «K-Street» (за назвою вулиці, де свого часу були зосереджені основні офіси лобістських компаній), має річний оборот більше $3 мільярдів.

Коли команда Дональда Трампа переїхала в Білий Дім, увесь цей добре налагоджений бізнес опинився в скрутному становищі. Лобісти не знали відповідей на ключові питання: «Які пріоритети нового президента?»; «Хто відповідає за ті чи інші питання в його адміністрації?»; «Кому можна зателефонувати і домовитись про той чи інший інтерес?» Спритники, які швидко знайшли відповіді на ці питання або просто знали когось в оточенні Трампа, з ким можна було вирішувати питання, потрапили у фавор.

Так, наприклад, Роберт Стрюк, хоча й котирувався як лобіст другого ешелону, який лише працював у виборчому штабі Трампа у Каліфорнії, зміг організувати інавгураційну вечірку для президента в посольстві Нової Зеландії, вміло оминувши складну процедуру і дипломатичну ієрархію у Вашингтоні.

Інший персонаж, Корі Левандовскі, став яскравим прикладом, як скромний клерк із виборчого штабу Трампа у штаті Нью-Гемпшир зміг стати впливовою персоною у Вашингтоні. Разом із Беррі Беннетом, колишнім помічником Трампа, Левандовскі заснував лобістську фірму «Avenue Strategies». Він не став прикидатися, що є експертом законодавчих процедур або інших політичних питань, а став позиціонувати себе провідним посередником. Фах трампознавця сьогодні дорого оплачується у Вашингтоні. Один із клієнтів Корі Левандовскі запропонував йому $250 тисяч тільки за те, щоби Трамп згадав його ім'я на своїй сторінці у мережі Twitter.

Однак найбільший попит трампознавство має не серед корпоративних клієнтів, а іноземних репрезентантів, причому необов'язково офіційних осіб: представники Саудівської Аравії, Албанії, Туреччині, Афганістану, Кенії шикуються у чергу в офіси лобістів, щоб отримати інсайдерську інформацію щодо Дональда Трампа.

Зрозуміло, що в більшості випадках цих простаків фахово ошукують. Трамп народився під зодіакальним знаком Близнюків, а це означає, що навіть близьке оточення президента США не завжди передбачить, що він скаже сьогодні, а що зробить завтра.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ