Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі відновлюють розтрощену уламком щелепу 76-річній жінці

Фото: UNBROKEN
Фото: UNBROKEN
Фото: UNBROKEN
Фото: UNBROKEN
1/2
Уламок боєприпасу розтрощив щелепу літньої жінки з Херсонщини. Понад рік вона не може нормально їсти. Постраждалій взялися допомогти спеціалісти центру UNBROKEN. У межах проєкту «(Не) До краси», хірурги планують відновити жінці щелепу та повернути якість життя. Про це повідомляє ЛМР.

76-річна Марія Козлова все своє життя прожила у місті Гола Пристань Херсонської області, яке ворог захопив ще у перші дні повномасштабного вторгнення. Попри окупацію, літня жінка вирішила залишитися вдома і там чекати на звільнення рідної домівки.

На початку червня 2023 року, за кілька днів до підриву ворогом Каховської ГЕС, пані Марія читала книгу в альтанці на власному подвір’ї. Було тихо. Аж раптом – «приліт».

«Я чую вибух. Не встигаю навіть нічого зрозуміти, як бачу кров. Уламок авіабомби пробив мені повністю щоку та розтрощив нижню щелепу. Спершу болю не було, лише страх того, що я стечу кров'ю», – ділиться болючими спогадами жінка.

Пані Марія вижила і дісталася до Одеси, де мешкає її дочка. Там жінка дивилася українське телебачення і якось побачила рекламу соціального проєкту «(Не) До краси». Вирішила спробувати взяти участь і попросила доньку допомогти подати заявку. В ній вони описали, що після поранення у постраждалої не функціонує нижня щелепа, а її рот закляк у неправильному положенні. Жінка не може жувати та не відчуває губів.

Хірурги центру UNBROKEN відгукнулися на заявку і зголосилися допомогти.

«Ситуація важка, бо це є літня жінка і ймовірність відторгнення штучної кістки дуже висока. Тому, щоб уникнути цих можливих ускладнень, ми з командою наших щелепно-лицевих хірургів плануємо реконструювати щелепу за допомогою власної кістки пацієнтки. А потім встановити зубні імпланти. Після цього вона зможе повноцінно жувати та їсти», – розповідає про майбутнє втручання Олег Ковтуняк, керівник напрямку з реконструкції обличчя центру UNBROKEN.

Пані Марія покладає великі надії на цю операцію і вірить, що ще одна її мрія теж обов'язково здійсниться: рідне місто звільнять і жінка повернеться додому.

Проєкт «(Не) До краси» триває. Для того, щоб стати його учасником, необхідно заповнити заявку за посиланням, і вам допоможуть позбутися слідів війни.  

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ