Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Маловідоме про державні закупівлі: як проводяться та чим між собою відрізняються

Після впровадження електронної системи Prozorro сфера державних закупівель стала відкритою та прозорою. Кожен може подивитися, що закуповують державні замовники, у кого та за якою ціною. Але не всі мають уявлення, як власне проводяться державні закупівлі.

У цій статті ми зробимо короткий огляд  та дізнаємося, які бувають державні закупівлі Прозоро та як вони відбуваються. 

Основні види та відмінності державних закупівель 

Відповідно до чинного законодавства державні закупівлі поділяються на ті, що: 

  1. проводяться через електронну систему для відбору найбільш економічно вигідної пропозиції;

  2. за бажанням замовника або певних законних підстав можуть бути проведені без її використання, а саме за прямими угодами. 

До першої групи належать такі види закупівель:

Відкриті торги - цей тип процедури найчастіше використовується державними замовниками. Законодавство встановлює наступні порогові суми для використання відкритих торгів:

  • від 200 тис грн для товарів і послуг  (1,5 млн грн для робіт) до 133 тис. євро для товарів і послуг (5150 тис євро для робіт) - це стосується звичайних державних замовників;

  • від 1 млн грн для товарів і послуг (5 млн грн для робіт) до 133 тис. євро для товарів і послуг (5150 тис. євро для робіт) - це стосується закупівельників-монополістів.  

Також існують так звані відкриті торги з публікацією англійською мовою. Вони застосовуються, коли треба закупити товари чи послуги на суму від 133 тис євро (51550 тис євро для робіт). 

Деяка інформація в оголошенні торгів додатково публікується англійською мовою. 

Спрощена закупівля - використовується, якщо є потреба купити товари, послуги чи роботи на суму, яка:

  • дорівнює або вище 50 тис грн

  • є меншою за вартість, що встановлена для проведення попереднього типу - відкритих торгів. В таких закупівлях дещо простіші умови та вимоги до учасників.

Допорогова закупівля - використовується, якщо необхідно придбати товари, послуги чи роботи на суму менше 50 тис грн. 

Закон не зобов'язує замовника використовувати систему для закупівель на невеликі суми, тому закупівлі до 50 тис грн можуть бути проведені і поза електронною системою. Тут вже вирішує сам замовник. 

Конкурентний діалог - цей тип закупівель проводиться як виключення. Її особливість полягає в можливості проведення індивідуальних чи групових переговорів з учасниками тендеру для того аби визначити необхідні технічні, якісні характеристики (специфікації) робіт чи виду послуг для прийняття рішення про закупівлю.

Рамкова угода - використовується у тих випадках, коли державному замовнику необхідно укласти договір з декількома постачальниками строком до 4 років з метою визначення основних умов закупівлі окремих товарів і послуг для укладення відповідних договорів про закупівлю протягом строку дії рамкової угоди.

Закупівлі енергосервісу - це закупівлі товарів, робіт чи послуг, які спрямовані на економію коштів за рахунок підвищення ефективності використання енергоресурсів. 

Такі закупівлі спрямовані на скорочення замовником енергосервісу споживання або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів чи житлово-комунальних послуг порівняно із споживанням за відсутності таких заходів. Наприклад, закупівля сонячних батарей, зовнішнє утеплення стін тощо. 

До другої групи належать такі види закупівель:

Переговорна процедура - має аналогічні пороги для проведення, що і процедура відкритих торгів, але в даному випадку електронна система для проведення закупівлі не використовується. 

Законом передбачений чіткий перелік підстав, коли замовникам дозволяється проводити переговори. Наприклад, роботу може виконати лише один постачальник (як варіант - переможець архітектурного конкурсу). 

Закупівля без використання електронної системи - замовники можуть не використовувати систему Prozorrо для проведення закупівель на суму до 50 тис грн, а укладати прямі договори. 

Так передбачено на законодавчому рівні, але є обов'язкова умова - потрібно опублікувати звіт про договір де буде зазначена основна інформація щодо предмета закупівлі, учасника з яким укладено договір та суми такого договору. 

Як проводяться державні публічні закупівлі 

В залежності від типу процедур, які ми розглянули вище, існують певні нюанси при проведенні державних закупівель. Тому у цій статті ми розглянемо взагалі, як відбувається проведення торгів через електронну систему Prozorro. 

Спочатку державний замовник оголошує закупівлю. Він публікує її на одному із авторизованих майданчиків. Зазвичай в оголошенні міститься така інформація:

  • вимоги до товарів (робіт чи послуг) та постачальників;

  • критерії та методика оцінки пропозиції;

  • перелік документів, які повинні надати постачальники;

  • інша важлива інформація. 

На другому етапі постачальники подають пропозиції до закупівлі або в систему свої пропозиції відповідно до вимог закупівлі. 

Коли прийом пропозиції закінчується, відбувається аукціон. Система розкриває ціни учасників і сортує їх по зменшенню. Аукціон проходить у три раунди. На кожному з них учасники можуть знизити свою цінову пропозицію або залишити її без змін.   

Всі пропозиції постачальників стають публічними. Тобто розкриваються ціни та документи, які були подані у пропозиції.

Оскільки головний критерій визначення переможної пропозиції - це економічна вигода та економія бюджетних коштів, то першою замовник розглядає пропозицію з найнижчою ціною. 

Якщо документи, які надав постачальник з найнижчою ціною, відповідають вимогам закупівлі, замовник має право оголосити його переможцем та не розглядати пропозиції інших учасників. 

Якщо документи постачальника з найнижчою ціною не відповідають вимогам закупівлі, замовник відхиляє його пропозицію та переходить до розгляду наступної. 

Може скластися ситуація, коли замовник відхилив усі пропозиції. У такому випадку закупівля вважається відміненою. 

Наостанок

Сподіваємося, що тепер у вас є загальне уявлення, як відбуваються державні закупівлі та які бувають їх види. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ