Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міносвіти пояснило вчителям, як заповнювати класні журнали

Міністерство освіти і науки оприлюднило на своєму офіційному сайті лист «щод надання деяких роз’яснень з організації навчально-виховного процесу у початковій школі».

Тепер за новими стандартами семестрові чи річні оцінки за предмети, що оцінюються вербально («Інформатика», «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво», інтегрований курс «Мистецтво», «Основи здоров’я», «Фізична культура», «Я у світі» та «Трудове навчання») рекомендується записувати у журналі як «Зар.» (зараховано). 

Також МОН радить забрати у класних журналах колонку для оцінювання ведення зошитів, бо за новими Орієнтовними вимогами ведення зошитів тепер не оцінюється.

У методичних рекомендаціях наголошується на тому, що оцінка в балах – це конфіденційна інформація кожного учня, яку вчитель може поставити в учнівський щоденник на перерві або після уроку. Натомість на уроці вчитель може висловити лише вербальну оцінку для учня – усно похвалити його, або тактовно вказати на помилку.

Крім того, на батьківських зборах одержані бали учнів тепер оголошуватись не будуть. Але на прохання батьків таку інформацію вони зможуть отримати персонально у письмовому вигляді від вчителя або ж почути під час індивідуальної бесіди зі шкільним педагогом. 

Оскільки під час оцінювання навчальних досягнень учнів акцент зміщується з «навчання для одержання високих балів, гарних оцінок» на «навчання для одержання якісної освіти», з цією метою МОН наполягає школам відмовитись від складання рейтингів навчальних досягнень учнів одного класу, або класів на паралелі для оприлюднення у класі чи на батьківських зборах. Така інформація може використовуватись вчителями виключно для методичної роботи з метою підвищення ефективності навчального процесу.

В листі МОНу також звертається увага на можливість вчителя вибирати колір ручки для перевірки та оцінювання письмових робіт та записів у шкільних щоденниках. Це питання вчитель тепер може узгодити разом з учнями, батьками та вирішити спільно.

Додамо, що з ключовими тезами орієнтовних вимог до оцінювання навчальних досягнень учнів 1-4 класів та методичними рекомендаціями до оновлених програм початкової школи можна ознайомитись на сайті МОНу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ