Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Федерації журналістів закликають російську владу відмовитися від звинувачень проти Семени

Український фрілансер Микола Семена сьогодні був викликаний на допит в Криму за звинуваченнями в здійсненні закликів до сепаратизму і підриві територіальної цілісності Росії. Якщо його визнають винним, йому загрожує п'ять років позбавлення волі.

Міжнародна і Європейська федерації журналістів приєднуються  до своїх українських філій, Незалежної медіа профспілки України (НМПУ) і Національної  спілки журналістів України (НСЖУ) і закликають російську владу відмовитися від необґрунтованих звинувачень проти Миколи Семени.

19 квітня, агенти Федеральної  служба безпеки (ФСБ)  у Криму увірвалися  і провели обшук в будинку Миколи Семени, конфіскували його професійне   обладнання і  затримала його для допиту в зв'язку з кримінальним звинуваченням  в сепаратизмі. НМПУ і НСЖУ наполягають  на тому, що звинувачення проти журналіста сфабриковано.

Два дні тому 26 квітня ЄФЖ на своїй звітно-виборній  конференції, де  взяли участь понад 130 делегатів і гостей з усієї  Європи ухвалили заяву   проти триваючого залякування журналістів, які висвітлювали конфлікт в Україні. У заяві відзначається здійснення нападів  на журналістів і міститься  заклик до підтримки і солідарності журналістів, які працюють  в Криму. ЄФЖ  схвалила Об'єднаний Центр допомоги  журналістам, створеного  НМПУ і НСЖУ для надання підтримки  і захисту журналістів в Криму.

Дуня Міятович, Представник з питань свободи засобів масової інформації Організації з безпеки і співробітництва  в Європі (ОБСЄ), якиа виступала  на конференції ЄФЖ також звернула  увагу на проблеми  безпеки журналістів у Криму та закликав уряди активізувати зусилля,  щоб забезпечити їхню  безпеку істворити  можливість для існування  незалежної журналістики.

Справа Миколи Семени  була додана  на платформі  Ради Європи, яка  сприяє захисту журналістики і безпеки журналістів, в якій МФЖ і ЄФЖ, що представляють 600 000 журналістів в світі, є партнерами. За минулий рік обидві  Федерації представили 140 тривожних випадків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ