Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Музей Шептицького розповів про раритетні книги у своїй збірці

Сьогодні відзначається міжнародний день книг. Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького на Фейсбуці розповів про свою збірку книг.

Видання європейських друкарень різнобічно представлені у фондовій групі «Стародруки латинські» (2500 одиниць збереження). В колекції зберігаються друки відомих західноєвропейських видавництв XV — XIX ст. — Нюрнберга, Амстердама, Риму, Кельна, Парижа, Лондона, Варшави, Кракова та ін. Серед них — 11 інкунабул XV ст. духовного і світського змісту відомих авторів, оздоблені ілюстраціями. Це — Святе Письмо в ілюстраціях, житія святих, атласи тощо. На окрему увагу дослідників та шанувальників мистецтва заслуговує видана у Нюрнберзі 1493 р. «Всесвітня хроніка». Це — компілятивна за змістом збірка статей німецького гуманіста Гартмана Шеделея, одна з найрозкішніших книг інкунабульного періоду європейського книгодрукування, що побачила світ в друкарні німецького типографа Антона Кобергера. Архітектоніка кодекса збірки досконала, вражає багатством та вишуканістю гравюр (біля 2000), виконаних А.Дюрером, М.Вольгемутом.

В колекції представлена доволі чисельна збірка книг грецькою мовою. Серед них — видання листів Цицерона (Венеція, 1521), «Одіссея» Гомера, історія Еклезіаста у 25 томах (Париж, 1742), прижиттєві видання Ф.Вольтера, Ж-Ж.Руссо та ін. Окрім цього, на особливу увагу заслуговують довідники, гербівники, словники, посібники та ін.

На світлині зображено гравюру із книги “Thesaurus Sacrarum Historiarum Veteris et Novi Testamenti…” («Скарбниця Священних Історій Старого та Нового Завітів…»), виданої ҐЕРАРДОМ де ЙОДЕ (1516/17 – 1591) в Антрверпені у 1585 р.

Книга, оправлена у два томи, надійшла до музею в 1926 році як дар основника, митрополита Андрея Шептицького. З огляду на незадовільний стан збереження пам’ятки, впродовж 2017–2018 років у майстерні реставрації графіки науково-дослідного реставраційного відділу Національного музею у Львові (художник-реставратор вищої категорії Вадим Волков) було проведено комплекс консерваційно-реставраційних заходів, спрямованих на відновлення видання. А більшість гравюр було показано на виставці «THESAURUS SACRARUM HISTORIARUM: БІБЛІЯ В ІЛЮСТРАЦІЯХ ФЛАМАНДСЬКИХ МАЙСТРІВ XVI СТОЛІТТЯ», що відбувалась у Національному музеї у Львові у квітні-травні 2019 року (кураторка виставки - Ольга Федоришин).

Також Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує відвідати віртуальний 3D тур за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ