Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині п’ять громад розроблять концепції управління відходами

Експерти «U-LEAD з Європою» запустили нову навчальну програму для представників територіальних громад «Кроки для спеціалістів. Управління відходами».

Для участі в ініціативі були відібрані п’ять громад від Львівщини – Мостиська, Ходорівська, Бориславська, Самбірська та Східницька. Про це інформують у регіональному офісі U-LEAD у Львівській області.

«Основна мета навчальної програми полягає у покращенні розуміння ролі та відповідальності громад в управлінні відходами, підвищенні спроможності громад в розробці та впровадженні спільних проєктів регіонального значення в сфері управління відходами. Загалом, по Україні для участі у новій навчальній програмі було відібрано 48 територіальних громад, які пройдуть комплексне навчання та напрацюють концепції проєктів щодо управління відходами. Опитування громад, яке 2020 року проводили у рамках U-LEAD, показало, що тема управління відходами на рівні із темою водопостачання та водовідведення займає перші місця серед проблемних питань громад Львівщини. Сподіваємося, участь у цьому проєкті допоможе громадам-учасницям вирішити одну із цих проблем», – повідомляє керівниця регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Галина Хрущак.

Як зазначають у регіональному офісі, навчальна програма складатиметься із чотирьох модулів з теоретичною та практичною частинами, які допоможуть представникам громад напрацювати якісну систему управління відходами, включаючи низку управлінських та фінансових питань.

Команди фахівців з громад у вересні-грудні пройдуть комплексне навчання, після чого відбудеться відбір проєктних ідей та розробка самих проєктів щодо управління відходами. Відібрані на конкурсній основі проєкти отримають супровід від експертів U-LEAD під час їхнього впровадження.

З учасниками начальної ініціативи працюватимуть Дмитро Лазненко, Віктор Гуденець та Тетяна Омельяненко, експерти з питань управління відходами «U-LEAD з Європою».

Перший онлайн-семінар відбувався 07 жовтня, учасниками якого стали команди фахівців із 16-ти територіальних громад Рівненської, Волинської, Тернопільської, Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Хмельницької областей. Захід стосувався сталої системи управління відходами під час воєнного стану та у період післявоєнного відновлення.

«У нашій громаді діє сміттєсортувальна лінія, є ідеї щодо переробки відходів, але маємо певні проблеми із реконструкцією полігону, які хочемо якнайшвидше вирішити. В рамках навчальної ініціативи розраховуємо отримати нові знання та рекомендації від експертів щодо ефективного управління відходами», – ділиться Світлана Дутко, представниця Самбірської територіальної громади.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ