Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

«Нафтогаз України» і надалі підриватиме фінансову стабільності держави, - експерт

«Нафтогаз України» домовляється з трьома державними банками – «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк» - про отримання кредиту на суму 500 млн. доларів (11 млрд. грн.), які будуть використанні для закупівлі російського газу. «Нафтогаз» впевнений у тому, що зможе отримати 500 млн доларів на купівлю російського газу у випадку підписання відповідного протоколу з «Газпромом», - сказав директор з розвитку «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук:

«Півторарічне «свято життя» безперервного кредитування «Нафтогазу» завершилося. Фактично протягом 2014-2015 рр. Україна не знала проблем із пошуком коштів для закупівлі імпортного газу як з ЄС, так і з Росії. Заява представника «Нафтогазу» Юрія Вітренко, що компанія очікує кредитів від державних банків України, лише підтвердила значні проблеми у «Нафтогазу» з накопиченням коштів напередодні опалювального сезону. Як кажуть, догосподарювалися до «порожньої каси».

Ситуація нагадує 2012-2013 рр. Тоді у «Нафтогазу» залишався також єдиний шлях отримання коштів – це бюджет країни. А це, відповідно, загрожувало або зниженням золотовалютних запасів, або девальвацією гривні.

Нині уряд і «Нафтогаз» вичерпали свої можливості отримувати «під чесне слово» кредити від ЄС і США. На жаль, кредитний ліміт вичерпали доволі швидко. Заледве вдалося домовитися про кредит для закупівлі газу від ЄБРР і Міжнародної фінансової корпорації на суму 500 млн дол. І цього вдалося досягнути лише після домовленостей ЄС і Росії. Переговори про виділення іще одного кредиту на 500 млн дол. від Світового банку наразі не завершилися успіхом і значних підстав на нього розраховувати.

Песимізму додає й те, що ЄС проінформував уряд і «Нафтогаз» про проблеми з кредитуванням іще весною цього року. Але у «Нафтогазі» вперто діяли за принципом «не мытьем так катаньем» і чекають донині чуда від європейців.

Саме розчарування з боку ЄС і США енергетичною політикою, яку проводить Україна, стало на перешкоді подальшому легкому отриманню кредитів. І це змушує «Нафтогаз» йти із простягнутою рукою по державним банкам – «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк».

Особливо цинічно це виглядає на фоні загального колапсу банківської сфери. А також на фоні того, що лише зовсім недавно у вересні «Укрексімбанк» домовився про реструктуризацію 1,4 млрд доларів кредитів, а раніше у серпні «Ощадбанк» реструктурував суму 1,3 млрд доларів.

Взимку Україні знадобиться іще як мінімум 6 млрд куб. м газу. Тому не виключено, що групі державних банків («Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк») доведеться виділити «Нафтогазу» окрім вже згаданих 500 млн дол. іще додатково 1,5 млрд дол. (33 млрд грн). І цим самим «Нафтогаз» буде далі підривати фінансову стабільності держави.

«Нафтогаз» і його реформатори вийшли на свою фінішну пряму. Грошей за кордоном вже ніхто не дає. Також в ЄС і США вже навіть не повертають голову на щоденні обіцянки про те, що «ось-ось» запрацює конкурентний ринок газу, а українці раптово розбагатіють та зможуть оплачувати газ по ціні 7 188 грн за 1000 куб. м, що майже удвічі більше, ніж середня зарплата в Україні.

Тому й не дивно, що віднедавна ЄС розглядає можливість кредитування газових потреб України не під обіцянки, а під конкретні матеріальні або ресурсні зобов’язання. І, звичайно, насамперед мова йде про магістральні газопроводи, підземні сховища газу, державні активи з видобутку газу і нафти.

«Для того щоб систему (ГТС України) завантажити ефективно, оперувати, однозначно потрібні ми - власники системи, європейці, які будуть покупцями цього газу, і постачальники Але постачальником не обов'язково може бути тільки «Газпром», можуть бути туркмени, можуть бути казахи. Україна матиме 50 + 1%, а наступні 50% можуть бути розділені між чотирма або п’ятьма учасниками, які гарантуватимуть ефективне використання це системи», - сказав Демчишин.

Отака остання заява міністра енергетики Демчишина про можливість реалізації призабутої ідеї створення «консорціуму» для управління ГТС України, лише підтверджує настання нового етапу відносин ЄС і України у газовій сфері. І далеко не факт, що Україна отримає «живі» гроші за продаж, оренду чи іншу форму експлуатації ГТС. У ЄС і США живуть люди прості і ділові. І вони не погребують взяти плату «натурою», себто майном України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ