Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

NASA виявило втрачений вісім років тому зонд

Дослідники NASA за допомогою нового наземного радара змогли виявити два безпілотних космічних апарати, які обертаються навколо Місяця. Одним з них виявився індійський зонд "Чандраян-1", зв'язок з яким перервався у серпні 2009 року, повідомляється на сайті агентства.

Крім "Чандраян-1", дослідники виявили станцію Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), яка була запущена у 2009 році. Як відзначають дослідники, вони знали орбітальні дані місцезнаходження станції, тому її було легко знайти.

А ось пошуки "Чандраян-1" далися набагато складніше, тому що він являє собою куб з гранями у 1,5 метра завдовжки. Дослідники відзначають, що не були впевнені, що пошуки увінчаються успіхом.

"Чандраян-1", запущений 22 жовтня 2008 року, став першим індійським космічним апаратом, направленим за межі земної орбіти. Перші дані він передав з місячної орбіти місяць потому. Передбачалося, що за два роки роботи він створить докладний атлас місячної поверхні і вивчить хімічний склад супутника.

До моменту, коли фахівці втратили зв'язок з зондом, він пробув на орбіті 312 днів і встиг зробити більше трьох тисяч обертів навколо Місяця. Дослідники оголосили місію апарату завершеною і підкреслили, що зонд встиг отримати велику кількість цінних наукових даних.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники NASA розробляють станції для дослідження Венери. Згідно до задуму вчених, вони будуть схожі на дирижаблі і будуть літати в атмосфері планети на безпечній для людини висоті. На борту кожної венеріанської станції буде по два астронавти. Експедиція триватиме 30 днів, після чого дослідники будуть повертатися на Землю.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ