Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Наш край": Українці закупляють електрику майже вдвічі дорожче

Минулого місяця Україна закупила електрику, вироблену тепловими електростанціями, на 45 % дорожче, ніж її купляють країни з Європи. Про це повідомив голова виконкому львівської обласної організації політичної партії "Наш край" Орест Матвіїшин.

«Як українським споживачам, так і європейським електрику продають електростанції, які належать українським енергоолігархам, от тільки ціни різняться. У лютому 2019 року завдяки формулі «Роттердам+» енергоолігархи продали електроенергію держпідприємству «Енергоринок» за середньою ціною 2167 грн/МВт*г. У той же час електроенергія на Угорській енергетичній біржі у лютому коштувала у середньому 1530 грн/МВт*г. Таким чином за кордон олігархи продають електрику дешевше майже на 50%, ніж українцям», – пояснив Орест Матвіїшин.

Нагадаємо, із травня 2016 року ціна на електрику, яка генерується на теплових електростанціях, формується за формулою «Роттердам+». Ціна такої електрики складається із вартості вугілля у порті Роттердам + вартість доставки до українських ТЕС. Завдяки цьому зростання тарифів ТЕС на електрику становило 140% — з 0,9 до 2,2 грн за кВт-год. Це збільшило витрати бізнесу та призвело до зростання цін на українську продукцію, а також призвело до зростання тарифу на електрику для населення.

«Партія «Наш край» закликає владу невідкладно скасувати формулу «Роттердам+», а також примусити привести тарифи на електрику для українських споживачів до рівня цін на європейських енергобіржах», – зазначив член партії «Наш край» Орест Матвіїшин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ