Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

«Наш край»: В регіонах вже почали вводити платні медичні послуги

Процес впровадження платної медицини на місцях вже стартував – у Львівській області запроваджується плата за пологи у розмірі 4 тисяч гривень, - Наш Край.

Як зазначив голова Львівської обласної організації політичної партії "Наш край"  Мирослав Хом'як, так звана медична реформа від Уляни Супрун вже почала приносити свої жахливі наслідки в регіонах, і це може запустити ланцюгову реакцію по країні. Незрозумілі та антиконституційні тези МОЗ про співоплату медичних послуг у регіонах сприймають чітко та вже починають втілювати платні медичні послуги на рівні області. Наприклад, Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА почав легалізовувати платні пологи в області.

Чиновники виправдовують цей крок наявністю довготривалих нелегальних відносин між пацієнтами та лікарями пологових будинків. Згідно з пропозицією департаменту, пропонується 60% від офіційного тарифу за послугу сплачувати лікарю, 40% – лікарні. Тарифікація пологів від департаменту охорони здоров’я – до 4 тис. гривень.

Цей ганебний випадок із запровадженням платних пологів – свідчення того, що керівництво МОЗ не лише не спроможне подолати спалахи інфекційних захворювань, а й абсолютно не контролює ситуацію у регіонах, де вже самостійно почали реалізовувати медреформу у вигляді легалізації платних медичних послуг. На регіональному рівні місцеві чиновники від медицини трактують так звану медичну реформу як легалізацію тіньових відносин між пацієнтами та лікарями, які склалися за тривалі часи недофінансування медицини.

Ще минулого багато хто вважав, що це неможливо, ніхто не вірив, але ось вам приклад – платні пологи, це вже факт. Ганебний випадок у Львівській області є наслідком реалізації на практиці антиконституційних положень законів про медичну реформу, які протиснули псевдореформатори минулого року.

Партія «Наш край» вимагає від уряду негайно відправити у відставку в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун та надати правову оцінку рішенню департаменту охорони здоров’я ЛОДА про запровадження платних пологів. Необхідно негайно заборонити обласним департаментам охорони здоров’я узаконювати побори у лікарнях під виглядом «традицій, які склалися протягом тривалого часу».

«Наш край» наголошує, влада має гарантувати безоплатну медичну допомогу людям!

В умовах відсутності модернізації та належного фінансування державних закладів охорони здоров’я регіональні чиновники розуміють положення законопроектів про медичну реформу просто: легалізація поборів у лікарнях та поліклініках, простіше кажучи, перехід на платну медицину за формулою «гроші лікарю та лікарні».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ