Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Національний пантеон і Архів комуністичних спецслужб – дві мрії Володимира В’ятровича

«I have a dream. Чи то від цих слів Мартіна Лютера Кінга, чи, може, раніше, мати мрію та уміти артикулювати її стало майже вимогою до кожного успішного політика чи амбітної людини з іншої сфери. (…) Велика мрія має надихати, давати сили рухатися вперед», – написав кілька днів тому на своїй сторінці в фейсбуці голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Під час сьогоднішньої прес-конференції, на якій голова УІНП презентував історичну програму в рамках Форуму видавців у Львові, журналіст «Гал-інфо» попросив розповісти про мрії, які надихають його в роботі.

За словами Володимира В’ятровича, він бачить перед собою дві конкретні мети, які, сподівається, вдасться реалізувати найближчими роками. Йдеться про Архів комуністичних спецслужб та Національний пантеон у Києві. 

«Перше – це створення Галузевого державного архіву УІНП. Законодавчу базу під це вже підведено, прийнято закон. Зараз триває підготовка та облік матеріалів, які мають бути передані. Один з викликів – куди передавати. Потрібне приміщення, обладнання, потрібні гроші», – сказав він.

Керівник УІНП зазначив, що в теперішній ситуації це буде непросто, але висловив переконання, що зможе переконати керівництво держави.

«Переконаний, що архів буде створено, й Україна нарешті стане в ряд таких держав, як Польща, Чехія, Угорщина, Румунія, країни Балтії, де створені спеціальні архіви з доступом для всіх бажаючих, в яких зібрані документи комуністичних спецслужб, що є надзвичайно важливими для розуміння функціонування тоталітарного режиму», – наголосив В’ятрович.

Другою мрією історика є створення Національного пантеону у Києва.

«Друга конкретизована мрія – це спорудження Національного пантеону в Києві. Я втішений, що нещодавно вийшов Указ президента про створення Національного меморіалу. Це місце, де мали би бути перепоховані найвизначніші діячі української історії, завдяки яким Україна стала можливою. Мова йде й про тих, хто зі зброєю в руках боролися за Україну, й про тих, хто зробили Україну відомою через культуру, науку, інші речі», – розповів Володимир В’ятрович.

За його словами, указом президента передбачено створення спеціальної конкурсної комісії та робочої групи, яка розроблятиме концепцію Меморіалу. Дискусійними лишається й територіальне розташування.

«Я думаю, це могло б бути десь на Печерських пагорбах. Можливо, десь на ділянці від Аскольдової могили й до меморіалу Голодомору. В кожному разі це питання не найближчого року, але найближчих років», – резюмував голова УІНП. 

Сергій Стуканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ