Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Події найближчих місяців покажуть, чи будуть позачергові вибори, - експерт

Формально можемо говорити про вирішення парламентської кризи, але наступні питання, які розглядатиме Верховна Рада, зокрема щодо Генпрокурора, покаже, наскільки стійкою є парламентська більшість. Про це сьогодні, 27 квітня, в коментарі Гал-інфо розповів політолог Анатолій Романюк.

«Наступні голосування парламенту із ключових питань по Генпрокурору, програмі та ініціативах нового уряду покажуть, чи є більшість у Верховній Раді», - сказав Анатолій Романюк.

Він додав, що питання політичної кризи є дуже широким і стосується взаємовідносин і уряду, і парламенту, і президента, й інших ключових інституцій державної влади. Також це стосується відносин між політичними силами, які формують коаліцію.

«Наразі рано говорити про відносини і взаємодію між урядом, парламентом і президентом. Практика покаже. Однак є серйозне побоювання в експертному середовищі, що сформована більшість в парламенті може виявитись ситуативною і то виникатиме, то щезатиме під окремі голосування. Якщо така річ буде наявна, то і уряд, і коаліція будуть тимчасовими», - сказав він.

Анатолій Романюк не виключає, що у випадку домінування опозиції або ж якщо в парламенті спостерігатиметься низка явка депутатів, постане серйозне питання про дострокові вибори.

«Вже найближчим часом ми все побачимо. Все залежатиме від того, як найближчий місяць працюватиме парламент і як працюватиме уряд в частині реформ», - сказав політолог.

Він також додав, що зважаючи на запал, з яким перейшли в опозицію «Батьківщина», «Самопоміч» та Радикальна партія, можна зробити висновок про те, що вони орієнтуються на дострокові вибори.

«Позиція опозиційних партій завжди є вигідною напередодні виборів. Те, як ці партії пішли в опозицію, свідчить, що вони налаштовані, що вибори будуть не через кілька років, а найближчим часом», - зазначив Анатолій Романюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ