Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Під час форуму місцевого самоврядування обговорили результати децентралізації

Сьогодні, 11 червня, у рамках другого дня VIII Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування провели панельну дискусію на тему «Завершення реформи місцевого самоврядування. Успіх чи поразка?», під час якої, зокрема, обговорили підсумки децентралізації, а також впровадження конституційних аспектів місцевого самоврядування. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото ЛМР

Так, заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода відзначив, що реформа місцевого самоврядування має значну підтримку українців.

"Дуже радий, що ми маємо можливість у такому форматі зустрічатись і обговорювати ці актуальні питання, які стосуються місцевого самоврядування.

На попередніх форумах ми постійно говорили про необхідність проведення реформи. З року в рік ми говорили про те, що потрібно змінювати систему адміністративно територіального устрою, створювати спроможні громади, збільшувати та зміцнити автономію місцевого самоврядування, особливо в тих територіальних громадах, які були в управлінні районних влад та районних державних адміністрацій.

На сьогодні ми маємо підстави говорити, що ми зуміли пройти цей великий достатньо складний період. Минулого року, фактично, Україна прийняла важливе рішення, і з першого січня цього року Україна залишила в минулому цю столітню систему територіального устрою, яка у нас була, у першу чергу, на рівні громад та районів. Зараз у нас створено фундамент для територіальної громади.

Жодна реформа в Україні не має такої підтримки на сьогодні як реформа місцевого самоврядування", - зазначив В’ячеслав Негода.

Реформа децентралізації є однією з найуспішніших, - Дмитро Разумков

Він також акцентував на важливості внесення відповідних змін до Конституції України.

"Лише конституційні зміни розблокують шлях до завершального етапу децентралізації", - акцентував заступник міністра.

Натомість Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків акцентував на важливості фінансової стабільності, зокрема розподілу коштів між державною владою та органами місцевого самоврядування.

"Насправді проблеми у всіх приблизно однакові. Чим ближче село до міста, тим неохочіше вони хотіли б приєднуватись. Проблеми є спільні, і сьогодні треба говорити про те, що треба ухвалити зміни до конституції. Треба затвердити адміністративно-територіальний устрій, тому що громади готують судові позви, що призводить до певної нестабільності. Все-таки, якщо реформа відбулась, то нам потрібно затвердити її на конституційному рівні.

Інша проблема – фінансова стабільність, яка має бути у співвідношеннях із державною владою та громадами. Кожного року ми фактично боремося з тим, щоб залишили кошти на місцях", - розповів Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська.

Нагадаємо, 10-11 червня, у Львові триває VIII Всеукраїнський форум місцевого самоврядування. Подія об'єднує понад 300 міських голів та представників місцевого самоврядування зі всіх областей України. Гостями та учасниками заходу є представники Міністерства розвитку громад та територій, депутати Верховної Ради України, представники міжнародних організацій, дипломатичних установ та громадського сектору.

Як зазначають в КУ Інститут міста, завданням форуму є створення експертних та політичних дискусій, круглих столів та інших форм інтерактивних дискусій, спрямованих на обговорення досягнень та пошук компромісних рішень щодо реформування місцевого самоврядування в Україні.

Через карантинні обмеження організатори події передбачили два формати проведення: запрошені спікери та учасники обговорень присутні у Львові наживо та відповідають на запитання учасників, які доєднуться до онлайн-трансляції форуму через YouTube-канал та Facebook-сторінку події Інституту міста. Загалом на захід зареєструвалося близько 1150 учасників.

Так, темами панельних дискусій цьогорічного форуму є:

  • Вимірювання ефективності місцевого самоврядування за підтримки програми USAID (Децентралізація приносить кращі результати та ефективність) DOBRE.

  • «Інтегрований розвиток міст 2.0» від Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ GmbH.

  • «Розвиток місцевого самоврядування в Україні та завершення реформи. Успіх чи поразка?» Підведення підсумків децентралізації, обговорення успіхів реформи місцевого самоврядування, конституційні аспекти місцевого самоврядування.

  • Реформа врядування та фінанси органів місцевого самоврядування.

  • Шляхи законодавчого забезпечення утворення міських агломерацій. Засідання круглого столу Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

  • Реформування державної архітектурно-будівельної інспекції та інших питань містобудування.

Детальніша інформація про захід за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ